Güvenli ürün için düğmeye basıldı

Alata Bahçe Kültürleri ve Araştırma İstasyonu tarafından başlatılan Güvenli Ürün ve Tarımsal Yönetim Modeli Projesi tanıtım programı ile start aldı.

Güvenli ürün için düğmeye basıldı
Mersin'in Erdemli ilçesinde bulunan Alata Bahçe Kültürleri ve Araştırma İstasyonu tarafından başlatılan Güvenli Ürün ve Tarımsal Yönetim Modeli Projesi tanıtım programı ile start aldı.

Çiftçilerin kooperatif çatısı altında toplanarak organik tarım yapmaları ve piyasaya kalıntısız ürün arz etmeleri yönünde çalışmalar yapacak olan projeye Adana Biyolojik Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, Antakya Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü, Erdemli Ziraat Odası, Adana Biyolojik Mücadele Derneği Denge Tarım, Agrobest Grup, Antilsan Şirketler Grubu, Ekotar ve Akdeniz İhracatçılar Birliği ortak oldu.

Projenin tanıtım programının ardından ortaklar tarafından proje menine imza atıldı. Projenin tanıtımını yapan Alata Araştırma Ziraat Yüksek Mühendisi Bülent Altan, sebze ve meyve üretiminde birçok sorunun bilinçsiz ilaç kullanımından kaynaklandığını söyledi. Altan konuşmasında, “Ülkemiz sebze üretiminde büyük bir sorun olan zirai ilaç ve gübrelemede nitrat kalıntısı, bilinçsiz uygulamalar sonucu oluşmakta olup, hem insan sağlığını etkilemekte hem de ihracatta ülkemize büyük sorunlar çıkarmaktadır.

İyi tarım uygulamaları ve daha ilerisi olan organik, ülkemizde yeni yeni gelişmekte olup Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından desteklenmektedir. Bu yöntemlerin uygulanabilir olması için çiftçilerin birlik olup tek merkezli yönetim ile büyük alanlarda gerçekleştirilmesi başarıya ulaşmakta önemli bir unsurdur” dedi. Projenin işleyişi ile de bilgiler veren Altan, “Bu projede çiftçilerin kooperatif çatısı altında toplanarak, tek merkezli yönetim modeli ile toprak hazırlığından, elde edilen ürünlerin pazarlanmasına kadar bütün aşamalarının kooperatif tarafından planlanarak, konusunda uzman teknik elemanlar yardımı ile üretim yapmak ve çiftçi kayıplarını en aza indirmek amaçlanmaktadır. Üretimi yapılacak olan tarımsal ürünlerin hem bitki zararlılarında hem de bitki hastalıklarında insan sağlığına zararlı olmayan, meyvelerde kalıntı bırakmayan biyolojik preparatlar kullanılarak güvenli ürün elde edilmesi planlanmaktadır. Bütün bunları birleştirdiğimizde profesyonel bir tarımsal yönetim modeli ile insan sağlığına zararlı olmayan güvenli ürün üretmek ve bu modeli diğer bölgelere de taşıyarak her bölgenin kendi üretim alanında markalaşmasını sağlamak en büyük hedeftir” diye konuştu.

Hedef: 10 Milyon Dolar İhracat
Bu tür projelere kurum olarak destek verdiklerini belirten Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (AKİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kemal Kaçmaz, “Bulunduğumuz bölge stratejik olarak çok önemli bir bölge. Özellikle yaş sebze meyve sektörü adına Mersin çok önemli bir konumda. Bunun bilinmesinde fayda var. Çünkü tüm Türkiye’nin yaş sebze meyve ihracatı Mersin’den koordine ediliyor. Yaş Sebze ve meyve ihracatçı birliklerinin sekretaryası Mersin’den yürütülüyor. Diğer taraftan Narenciye Tanıtım Gurubumuzun merkezi Mersin’de, Ulusal Turunçgil Konseyimizin merkezi Mersin’de. Diğer taraftan yaş sebze meyve ihracat sektörü olarak 2023 hedeflerimiz var. Bu hedeflere ulaşmak için stratejik bir plan üzerinde çalıştık. Bu stratejik planlara uygun olarak da çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2023 hedefimiz 10 milyar Dolar ihracata ulaşmak. Bu hedefe ulaşmak için ise bu tür organizasyonlara, bu tür projelere bizde yaş sebze meyve ihracatçıları olarak destek veriyoruz” dedi. Yapılan projede emeği geçenlere teşekkür eden Erdemli Ziraat Odası Başkanı Ali Gürgenç ise, “Bu projede emeği geçen, herkese öncelikle şahsım ve mensubu bulunduğum ziraat odası çiftçileri adına şükranlarımı sunuyorum. Biyolojik mücadele konusu bizim için yeni olmasına rağmen sonuçları itibarıyla çiftçilerimizin daha az ilaç kullanmasına, insan ve çevre sağlığına daha az zararı olacağından, tüketim ve ihracatta kalıntı sorununu ortadan kaldıracağından, biyolojik mücadeleyi çok önemsiyoruz” şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 02 Mayıs 2014, 13:49

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52