Çikolata ve gazozda ölüm tehlikesi

Bazı çikolata, aromalı ve gazlı içeceklerde ilaç etken maddeleri tespit edildi.

Çikolata ve gazozda ölüm tehlikesi
"Performans artırıcı enerji yüklü" diye satılan çikolatalarda, gazlı ve meyve aromalı içeceklerde sildenafil ve verdanafil tespit edildi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının insan sağlığına zararlı olduğunu açıkladığı gıdalardaki ilaç etken maddeleriyle ilgili eczacılardan uyarı geldi. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, çikolata, ginseng ve meyve aromalı içecekte cinsel gücü artırıcı iki ayrı ilaç etken maddesi, gıda takviyesinde ise doktor kontrolünde kullanılmadığında ölüme yol açan "sibutramin" bulunmasını eleştirerek, bunların ilaç olduğunu, rastgele satılamayacağını söyledi.

Saydan, "Performans artırıcı enerji yüklü" diye satılan çikolatada, limon aromalı gazlı, meyve aromalı ve bitki karışımlı içeceklerde, kahvede, bitkisel karışımlı macunda ve gıda takviyesinde iktidarsızlık tedavisinde kullanılan iki ayrı ilacın etken maddeleri "sildenafil" ve "verdanafil" tespit edildiğini, yine gıda takviyesi diye satılan bir üründe ise doktor kontrolünde kullanılmadığında ölüme yol açan, obezite tedavisinde kullanılan "sibutramin" bulunduğunu belirtti.

Türkiye'nin sağlıktan ve ilaçtan sorumlu tek yetkili sağlık otoritesinin Sağlık Bakanlığı olduğunu anımsatan Saydan, şunlara işaret etti:
"Defalarca bunların ilaç, ilacın yerinin eczaneler, yetkili kurumun da Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu olduğunu ifade ettik. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının bu ilaçlarla ne işi olabilir? Sildenafil ve verdanafil iktidarsızlık tedavisinde kullanılan ilaç etken maddeleridir. Yani ilaçtır. Rastgele çikolata, gazoz içine konulup satılmaz" dedi.

BU İLAÇLAR MASUM DEĞİL
Yaz aylarında zayıflama ilaçlarına olan ilginin arttığını, bu tür ilaçların bilinçsizce kullanımı sonucu geçmişte pek çok vatandaşın hayatını kaybettiğini anımsatan Saydan, "Vatandaşlarımızın sağlığını bozan, hayatını kaybetmesine neden olan bu tür bitkisel ilaçların sadece eczanelerimizde ve eczacı kontrolünde satılması gerekir. Vatandaşlarımız bu tür ilaçları masum görmesin" uyarısını dile getirdi.

Vatandaşların sağlığını çok önemsediklerini kaydeden Saydan, "Lütfen bu ürünlere rağbet etmesinler, bunları kullanıp sağlıklarından olmasınlar. Hele internetten asla ilaç satın almasınlar. İlaç internetten alınacak kadar basit bir ürün değildir" ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 02 Mayıs 2014, 15:16

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52