Bu leblebinin lezzeti kumda saklı

Ağın leblebisine tadını ve gevrekliğini veren beyaz kum, ilçe merkezine 10 kilometre uzaklıktaki Bademli köyünde zorlu bir çalışma sonucu çıkarılıyor.

Bu leblebinin lezzeti kumda saklı
Elazığ'ın Ağın ilçesinde evlerde meşe külüyle kaynatılıp, odun ateşinde sıcak kumla kavrularak imal edilen leblebinin tadını ve gevrekliğini, sadece Bademli köyünün ilerisindeki yamaçta çıkarılan kumdan aldığı belirtiliyor.

Ağın leblebisine tadını ve gevrekliğini veren beyaz kum, ilçe merkezine 10 kilometre uzaklıktaki Bademli köyünde zorlu bir çalışma sonucu çıkarılıyor. Köye giden leblebi üreticileri ve kum çıkarma işinden para kazanan vatandaşlar, yol olmadığı için araçlarını burada bırakıp kumun çıkarıldığı bölgeye yürüyor. Patikalardan yaklaşık 3 kilometre yürüyerek kumun çıkarıldığı bölgeye ulaşan vatandaşlar, yamaçta keser ve küreklerle adeta tünel kazıyor. Toprak kayması riskine aldırış etmeden çalışan vatandaşlar, kum dolu çuvalları sırtlarına alıp köye dönüyor.

Yörede genellikle evlerin bahçesinde meşe külüyle kaynatılıp, odun ateşinde sıcak kumla kavrularak imal edilen leblebi, farklı tadıyla rağbet görüyor. Bademli köyünde çıkarılan özel kum, Ağın leblebisinin tadında ve gevrekliğinde büyük rol oynuyor. Ağın Belediye Başkanı Yılmaz Serttaş, ilçeye özgü leblebinin lezzetinin çok farklı olduğunu söyledi. Çok zahmetli şekilde hazırlanan Ağın leblebisinin yoğun talep gördüğünü dile getiren Serttaş, yöredeki üreticilerin, piyasanın leblebi talebini karşılamakta güçlük çektiğini belirtti.

Bademli köyünde çıkarılan kumun leblebiye ayrı bir lezzet verdiğini ifade eden Serttaş, kum çıkarma işinin toprak kayması ve çökme riski nedeniyle çok tehlikeli olduğunu dile getirerek, "Buna rağmen tehlikeyi göze alan arkadaşlarımız kumu temin ediyor. İlçemizde 25-30 tona yakın leblebi üretiliyor, eski usullerle üretiliyor. Makinelerle üretim yapıldığı takdirde aynı meşhur tadı bulamazsınız. Bunun nedeni ise çıkarılan beyaz kum. Bu leblebinin tadı, Türkiye'nin hiçbir yerinde bulunamaz. Çıkarılan kum buna ayrı bir tat katıyor. Bunun benzerini yapmaya çalışanlar, aynı lezzeti tutturamıyor" ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 03 Mayıs 2014, 12:21

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52