Zeytinyağı tanıtım sorunu yaşıyor

Türkiye’nin en önemli tarımsal üretimleri arasında yer alan zeytin ve zeytinyağının en büyük sıkıntısının tanıtım eksikliği olduğu açıklandı.

Zeytinyağı tanıtım sorunu yaşıyor
Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı, Türkiye’nin en önemli tarımsal üretimleri arasında yer alan zeytin ve zeytinyağının en büyük sıkıntısının tanıtım olduğunu belirtti.

Tıp tarafından ana sütü kadar faydalı bulunan zeytinyağını bol miktarda üretmemize rağmen tüketmediğimizi belirten Başkan Bosnalı bu sorunun çözümü için TOBB öncülüğünde zeytin üretimi yapılan tüm oda ve borsaların destekleri ile ortak bir tanıtım çalışması yapacaklarını belirtti. 4 milyon TL bütçeli bu çalışma zeytinyağını tüm ülkeyi tanıtmayı hedeflediklerini söyledi. Tarihten bu yana, barışın ve sağlığın simgesi olan zeytinin yağının aynı zamanda sağlıklı bir yaşam için olmazsa olmaz olduğunu belirten Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı, “Bu kadar faydalı ve önemli bir ürünü üretmeyi becermişiz ama bir türlü tüketmeye alışamadık. İnsan sağlığı için en önemli yağ zeytinyağı olmasına rağmen ülkemizde halen kişi başı zeytin yağı tüketimi yıllık 1.5 kilogram. Zeytinyağını tanıtıp tüketmeye başlarsak hem ekonomimiz canlanacak hem de daha sağlıklı olacağız” dedi.

Kişi Başı Tüketim Yıllık 5 Kilo 
Normal şartlarda Türkiye’de üretilen zeytinyağının ülkenin ihtiyacını anca karşılayabileceğini belirten Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı, “Türkiye’de kişi başı zeytinyağı tüketimi 1.5 kilogramdır. Çiçek ve diğer bitkisel yağların tüketimi ise 18 kilogramdır. Dolayısıyla zeytinyağını bizim halkımıza yedirebilmemiz için mutlaka tanıtıma ve zeytinyağının faydasını anlatmamız lazım. Dünyada 37 ülkede ekonomik anlamda zeytin üretimi yapılmaktadır. 9.8 milyon hektar dünya zeytin üretim alanlarının yüzde 95’i Akdeniz bölgesinde yer aldığı görülmektedir. Yapılan istatistiki çalışmalara göre çeşitli ülkelerin yıllık kişi başı zeytinyağı tüketim; Yunanistan’da 17.95 kg, İtalya’da 12.40 kg, İspanya’da 11.40 kg, Libya’da 5.80 kg, Suriye’de 5.60 kg, Tunus’ta 4.95, Portekiz’de 4.20 kg, Ürdün’de 3.95 kg Türkiye’de de son artışla birlikte 1,5 kg’dir. Eğer ülkemizde bu rakam 5 kilogram olursa 350 bin ton yağ tüketimi gerçekleşir. Bu da sektörün sorunun kendiliğinden çözülmesi demektir” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 03 Mayıs 2014, 12:25

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52