'Yedikleriniz dondurma değil' çıkışı

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, merdiven altı dondurma uyarısı yaparak, "Sağlığınızı hiçe saymayın" açıklamasında bulundu.

'Yedikleriniz dondurma değil' çıkışı
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, sıcakların bastırmasıyla piyasada merdiven altı üretimin hızla artmasının dondurmacı esnafını tedirgin ettiğini belirterek, denetimlerin artırılmasının önemine dikkat çekti. Palandöken tüketiciye ise "sağlığınızı hiçe sayarak gelişigüzel yerlerden dondurma almayın" uyarısında bulundu. 

Palandöken yaptığı yazılı açıklamada merdiven altı dondurmaya dikkat çekti. Sıcakların bastırmasıyla piyasada merdiven altı üretimin hızla artması dondurmacı esnafının tedirgin olmasına yol açtığını belirten TESK Genel Başkanı Palandöken, denetimlerinin artırılması gerektiğini vurguladı. Palandöken, "Bizim dondurmacı esnafımız hijyen kurallarına uyan, mamullerini soğuk dolapta muhafaza eden, en iyi fındığı, fıstığı kullanan ustalardır. Vatandaş ucuz diye sağlığını hiçe sayarak kayıtdışı çalışan yerlerden dondurma almalarının sonuçları kötü olabilir" dedi. 

"Yedikleriniz dondurma değil"
"Kendi yemediğini vatandaşa satmayan" anlayışla mesleklerini devam ettiren, ucuz olmasına rağmen GDO’lu glikoz kullanmamaya direnen dondurmacı ustalarının yapay tatlandırıcılara dikkat çektiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken şu açıklamalarda bulundu: 
"Hazır dondurmalar çıktı, el yapımı nefis dondurma satışları bitme noktasına geldi. Halbuki dondurma tüketimi son yıllarda artış göstererek 400 bin ton civarına yükseldi. Kişi başı 5 litre dondurma tüketimi yapılırken dikkat edilmesi gereken önemli bir konu ise; doğal şeker ya da meyve özü yerine yapay tatlandırıcılar kullanılarak üretilen dondurmalardır. İçeriğindeki kimyasal maddelerden sağlığımız olumsuz etkilenebilir. Halbuki ustalarımızın elinden çıkan katkısız doğal dondurmalar, protein, karbonhidrat ve kemiklerimiz için gerekli kalsiyum ile fosfor yönünden oldukça zengindir. Sütteki kalsiyum ve fosfor miktarı, yapılırken kıvamı koyulaştığından dolayı doğal dondurmada süte göre daha fazla bulunur. 100 gram dondurmada 135 miligram kalsiyum bulunurken, sütte bu miktar 115 mili gramdır." 

"Sağlığınız çok değerli"
Dondurmanın yapımında süt, şeker, tatlılık verici maddeler, bitkisel yağ ve süt yağı, çeşidine göre çikolata, kakao, meyve, fındık fıstık, karamel gibi besinler, sahlep, kıvam verici, doğal ve doğala özdeş aramalar kullanıldığını kaydeden Palandöken şunları kaydetti: 
"Tükettiğiniz dondurmanın içinde, sütten daha çok süt tozu, meyveden daha çok meyve aroması ve şeker yerine tatlandırıcılar varsa; bu dondurmanın faydalarından öte zararından bahsetmek daha doğru olur. Çünkü bu şekilde tükettiğiniz dondurmanın bize getirisi, daha çok katkı maddeleri ve tatlandırıcılar olacaktır. Dondurma alırken gelişigüzel yerlerden ve ucuz diye almaktansa belli ve markalı yerlerden kaliteli ve iyi dondurma almak daha iyidir. Unutulmamalıdır ki; sağlık paha biçilmeyecek kadar değerlidir."

Güncelleme Tarihi: 03 Mayıs 2014, 12:47

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52