Asırlık gelenekle zeytinyağı ürettiler

1900'lü yıllardan kalma eski bir yağhaneyi alıp restore ettirerek 2011'de üretime başlayan iki kız kardeş, 5 bin yıl öncesinin “altın damla” tekniğini kullanıyor.

Asırlık gelenekle zeytinyağı ürettiler
Bursa'da, 1900'lü yıllardan kalma eski bir yağhaneyi alıp restore ettirerek 2011'de üretime başlayan iki kız kardeş, 5 bin yıl öncesinin “altın damla” tekniğini kullanıyor.

Bazı Avrupa ülkelerine ihracata da başlayan kardeşler, bir dünya markası oluşturmayı hedefliyor. Girişimci kardeşler “Dünya çapında bir Türk zeytinyağı markası oluşturabilir miyiz?” düşüncesiyle 9 yıl önce araştırmalarına başladıklarını belirterek, 6 sene geçtikten sonra eski bir Rum köyü olan Kumyaka mahallesinde 1900'lü yıllardan kalma kullanılmayan yağhaneyi satın alarak bu işe adım attıklarını dile getirdi. Üretim aşamasında tamamen klasik yöntemler uygulayarak, “Fabrikasyon iş yapmadığımız için maliyetlerimiz oldukça yüksek. Bu teknikle 7 kilogram zeytinden 1 litre yağ elde edebiliyorsunuz. 300 yıllık tarihi taş değirmende kırılıp eziliyor ve 'soğuk damla' tekniğiyle zeytinyağı toplanıyor. Elde edilen zeytinyağı, özel içi sır kaplı tarihi küplerde dinlendiriliyor ve akabinde tanklara alınıyor, şişeleniyor. Kesinlikle metale değmeden, tamamen saf bir üretim yapılıyor ve filitrelemeden ambalajlanıyor.” ifadesini kullandılar.

Bazı Avrupa ülkelerine ihracata başladıklarını aktaran kardeşler, Singapur'a dolaylı yönden de olsa mal gönderdiklerini, ABD ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden kimi şirketlerle görüşmelerinin sürdüğünü sözlerine eklediler.

Güncelleme Tarihi: 02 Mayıs 2014, 13:59

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52