İşlenmiş gıdalar kanser sebebi

Salam ve sosis gibi işlenmiş et ürünlerini çok yiyenlerin bağırsak kanserine yakalanma risklerinin daha yüksek olduğu açıklandı.

İşlenmiş gıdalar kanser sebebi

Dr. Eren Eroğlu, enerji içeceklerinin içeriğinde; vücudun kullandığı enerji miktarını artıran kafeinden bol miktarda bulunduğunu ve yan etkileri olabileceğini ifade ediyor. Eroğlu, salam sosis gibi işlenmiş et ürünlerini çok yiyenlerin ise bağırsak kanserine yakalanma risklerinin daha yüksek olduğunu iddia ediyor.

Enerji içecekleri kafein içerir
Sabah gazetesinde yer alan köşesinde okuyuculardan gelen soruları yanıtlayan Dr. Eren Eroğlu, ilginç ayrıntılar aktarıyor.

"Yorgun olduğumda enerji içecekleri içiyorum. Gerçekten faydası olur mu?" sorusunu yönelten Adanalı bir okuruna şu cümlelerle cevap veriyor:
"Enerji içeceği konusu yıllardır tartışmalıdır. Bunun başlıca sebebi ise; ne idüğü belirsiz kaynaklarca merdiven altında yapılıp piyasaya sunulan mamullerdir. Denetimden geçen ve üretim kaliteleri güvenli olanlara gelince... Enerji içeceklerinin içindeki bazı maddeler metabolizmanızı hızlandırabilir. 
Enerji içeceklerinin içeriğinde; vücudun kullandığı enerji miktarını artıran kafeinden bol miktarda bulunur. Bazılarında taurin isimli aminoasit de bulunabilir. Taurin; metabolizmayı hızlandırırken yağ yakmaya da yardımcı olabilir. Fakat bu içeceklerin bazı yan etkileri de bulunmaktadır. Yüksek tansiyon, çarpıntı, endişe atakları ve uyku bozuklukları gibi sorunlara yol açabilir. En önemlisi ise; bu içecekleri çocuk ve ergenlerin kullanması sakıncalıdır." 

İşlenmiş gıdalar kanser sebebi
Trabzon'dan yazan okur ise "Sağlıklı gıdaları biliyoruz. Kansere sebep olan gıda var mı, bunlar nelerdir?" sorusunu yöneltiyor. Dr. Eren Eroğlu bu soruyu ise şöyle cevaplandırıyor:
"İşlenmiş et ürünlerini çok yiyenlerin bağırsak kanserine yakalanma riskleri daha yüksek. Sosis, sucuk, şarküteri ürünleri ya da önceden pişirilip paketlenen ve satışa sunulan et ürünleri bunlara iyi örnek. Sebep nedir kesin bilinmiyor ama büyük ihtimalle nitrit denilen kimyasallar olabilir. Nitritler ete; mikropları durdurmak ve etin rengini korumak için ekleniyor. Kırmızı etin de bağırsak kanseri ile ilişkisi var. Zaten her sağlıklı yaşamayı düşünen insana kırmızı eti azaltması ve proteini; balık, hindi, tavuk, yumurta beyazı ve baklagillerden sağlaması öğütlenir." sabah.com.tr

Güncelleme Tarihi: 02 Mayıs 2014, 14:57

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52