Hububat üretiminde azalma beklemiyoruz

​Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, hububatta Türkiye'ye zarar verebilecek ciddi üretim azalması beklemediklerini söyledi.

Hububat üretiminde azalma beklemiyoruz
​Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, Çanakkale Valisi Ahmet Çınar'ı ziyaret etti, Ziyarette konuşan Bakan Eker; "Mevsimsel yağışlar, don olayları ülkenin üretimini etkileyecek durumda değil. Hububatta Türkiye'ye zarar verebilecek ciddi üretim azalması beklemiyoruz." dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Çanakkale Valisi Ahmet Çınar'ı ziyaretinde, 28 Mart-4 Nisan'da gerek Karadeniz gerekse İç ve Doğu Anadolu'daki bazı bölgelerde erken çiçek açan meyve ağaçlarında don olayının vuku bulduğunu söyledi. Bunlarla ilgili ön hasar tespit çalışması yapıldığını, ayrıntılı kesin hasar tespitinin yer yer tamamlandığını, konunun Bakanlar Kurulu'nda görüşüldüğünü belirten Bakan Eker, şöyle konuştu: "Malum gerek don gerek dolu gerekse bunların tamamı, hükümetin, bedelinin yarısını hibe olarak ödediği sigorta kapsamında. Yani sigortanın parasının yarısını biz veriyoruz. Üreticimize de diyoruz ki bahçenizi, tarlanızı, ahırınızı, ağılınızı sigorta yaptırın. Meyve bahçesinde çiçek dönemi dahil olmak üzere yüzde 66-67'ye kadar sigorta desteği veriyoruz. Hepimizin hatırlaması, uygulaması gereken mutlaka sigorta konusunda hassasiyet gösterilmesi. Ürünlerini, tarlalarını, bağlarını, bahçelerini, canlı hayvanlarını sigortalatmalı. İşin özü o. Sigorta uygulamasını 1 Haziran 2006 tarihinde başlattık. Birçok Avrupa ülkesi bizden sonra sigortaya başladı. Peki ne yapabiliyoruz? Yine her şeye rağmen üreticilerimizin mağduriyetini bir şekilde gidermek maksadıyla da çiftçilerimizin kredi borçlarının ertelenmesiyle ilgili kararı aldık. Uygulayıcı kuruluş Hazine şu anda bunlarla ilgili hazırlık yapıyor."

"Sarı pas hastalığı Türkiye'de gıda güvenliğini tehdit edecek boyutta değil"
Bakan Eker, mevsimsel yağış ve don olaylarının etkilerine de değinerek, şöyle devam etti:
"Mevsimsel yağışlar, don olayları ülkenin üretimini etkileyecek durumda değil. Hububatta kuraklıkla ilgili Türkiye'ye zarar verebilecek ciddi üretim azalması beklemiyoruz. Öyle bir şey, çok şükür yok. Mayıs yağışları da normal mevsim ortalamaları içinde seyrettiği takdirde hububatta büyük düşüş beklemiyoruz. Belki nispi azalma olabilir. Onun dışında zaten tedbirlerimizi alıyoruz. Vatandaşlarımız müsterih olsunlar. Bu konuda bazen medyada birtakım haberler yer alıyor ama onların çoğunun abartılı olduğunu söyleyebiliriz."
Bakan Eker, buğdaydaki sarı pas hastalığıyla ilgili mücadele çalışmalarına ilişkin soru üzerine, gerekli önlemleri aldıklarını söyledi. Hastalıkla ilgili iki gün önce önemli bir toplantı yaptıklarını, mahsule zararları konusunda gerekli bilgilendirmeyi gerçekleştirdiklerini aktaran Bakan Eker, "An itibarıyla Türkiye'de gıda güvenliğini tehdit edecek herhangi bir boyutta değil çok şükür ama yer yer bazı meyvelerde, Malatya ve Elazığ bölgesinde kayısıda, Karadeniz'de bazı yerlerde fındıkta dondan hasarlar meydana geldi. Onun için tekrar tekrar vatandaşlarımıza söylüyoruz; parasının yarısını hibe verdiğimiz sigorta uygulamasından lütfen istifade etsinler ki zarar daha büyük olmasın" ifadesini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 03 Mayıs 2014, 12:38

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52