Acıkmadan yemeyin, doymadan kalkın!

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, obeziteyle mücadele için 'tıbbı nebevi'den "Acıkmadan yemeyiniz, doymadan kalkınız" hadisini hatırlattı.

Acıkmadan yemeyin, doymadan kalkın!

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Türkiye Çocukluk Çağı Şişmanlık Araştırmasının" sonuçlarının tanıtım toplantısına katıldı. Toplantıda, sağlıklı beslenme konusunu anlatırken, bir hadisi şerifle örnek vermek isteyen Bakan Eker, "Acıkmadan yemeyiniz, doymadan kalkınız" hadisini hatırlattı.

Toplantıda konuşan Bakan Eker, geçmişte sadece kilolu erişkinlerden bahsedilirken bugün obez çocuklardan söz edilir duruma gelindiğine dikkati çekti.

Bir yandan ekonomi büyürken bir yandan şehirlere göçün arttığını, bunun da şehir insanının bütün hayat felsefesini gözden geçirmesini gerektirdiğini anlatan Bakan Eker, "Modern hayattaki imkanları, konforu nimet olarak değerlendiriyoruz. Aslında nimet gibi görünen bu konfor kısa sürede külfete dönüşüyor" diye konuştu. Yemek pişirmenin modern hayatla bir sanayiye dönüştüğünü ve bunların cazip hale getirilmesi için reklamların devreye girdiğini belirten Bakan Eker, "Çocuklarımızın bugün karşı karşı olduğu temel meselelerden biri bu. Çocuklarımıza süt içirmeye çalışıyoruz ama ne süt ne ayran ne de diğer doğal içeceklerin hiç birisi, televizyonlarda çokça reklamı yapılan gazlı, asitli, şekerli, boyalı içeceklerle rekabet edemiyor. Burada annelere babalara çok iş düşüyor. Hayat tarzımızı gözden geçirmemiz lazım" ifadelerini kullandı.

Acıkmadan yemeyiniz, doymadan kalkınız
Kendisine yöneltilen "Kilonuzu nasıl muhafaza ediyorsunuz?" sorusuna "Nefsin gıda ile imtihanı. Hepsinden yerim, hepsini yemem" yanıtını verdiğini aktaran Bakan Eker, Hz. Muhammed'in bundan 1400 yıl önce "acıkmadan yemeyiniz, doymadan kalkınız" sözleriyle çok doğru bir reçete verdiğini söyledi.

İnsanların gıdayla ilişkilerini yönetmeleri gerektiğini vurgulayan Bakan Eker, bu konunun multi disipliner olduğunu, bu nedenle bakanlıklardan sivil toplum örgütlerine, üniversitelerden diğer kuruluşlara kadar işbirliği içerisinde çalışmalar yapılması gerektiğine işaret etti. Türkiye'ye gelen 30 milyondan çok turistin konakladığı, "herşey dahil" sistemde işletilen otellerdeki israfın çok önemli boyutlara ulaştığının altını çizen Bakan Eker, "Yüreğimiz hem parçalanıyor hem üzülüyoruz. Orada tüketilen, israf edilen yemeğe bakın ve dünyada açlıktan ölen insanların durumuna bakın. Bir milyar insan aç, bir milyar insan obez. Bir kısmı açlıktan, bir kısmı tokluktan kıvranıyor. Ne yapabiliriz, onun hesabını yapmamız lazım" değerlendirmesinde bulundu.

Güncelleme Tarihi: 09 Haziran 2014, 15:54

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52