Lezzetine aldanıp zehirlenmeyin

Lezzeti ile öne çıkan mantarların, zehirlileriyle ayırt edilmesi oldukça güç. Yanlışlıkla tüketilen zehirli mantarlar ölüme yol açabiliyor.

Lezzetine aldanıp zehirlenmeyin
Yağışın bol olduğu ilkbahar ve sonbaharda özellikle kırsal alanlarda doğal olarak yetişen ve lezzeti ile öne çıkan mantarlar, zehirlileriyle ayırt edilmesi oldukça güç. Yanlışlıkla tüketilen zehirli mantarlar ölüme yol açabiliyor. 

Doğal olarak yetişen bazı mantar türlerinin tüketilmesi halinde zehirlenmelere, hatta ölüme yol açabileceği bildirildi.

Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürü Engin Pehlivan, mantarın doğal ve yapay ortamlarda yetişebildiğini, protein ve mineral bakımından zengin, besleyici bu ürünün genellikle yağışın bol olduğu ilkbahar ve sonbahar aylarında, kırsal alanlarda çok sık görüldüğünü söyledi.

Doğal ortamda yetişen mantarların bazılarının zehirli ve ölüme neden olabildiğine işaret eden Pehlivan, "Çoğunlukla kuzu göbeği, çayır mantarı ve çaşır mantarı gibi mantar türlerinin bulunduğu bölgemizde ilkbahar ve sonbaharda sıkça mantar toplanarak tüketilmektedir. Zehirli olmayan çayır mantarı ile zehirli mantarlar aynı ortamda ve aynı zeminde yetişmektedir. Bunların birbirinden ayırt edilmesi de oldukça zordur. Bir mantarın rengine, kokusuna, fiziksel özelliğine bakarak zehirli olup olmadığını ayırt etmemiz mümkün değil. Bu nedenle doğal ortamlarda yetişen mantarlar yerine kültür mantarları tüketilmeli" diye konuştu.

Pehlivan, mantar zehirlenmesinin en erken 2, en geç 6 saatte belirti gösterdiğine dikkati çekerek, "İlk 2 saatte ortaya çıkan belirtileri bulantı, ishal, kusma, baş ağrısı, baş dönmesi, göz bebeğinde küçülme, hipotansiyon, karın ağrısı şeklinde sıralayabiliriz. Zehirli mantarlar özellikle toksin dediğimiz madde aracılığıyla ilerleyen zamanlarda karaciğer ve böbrekte tahribatlar meydana getirmektedir ki  bunlar geç ortaya çıkan belirtilerdir" şeklinde konuştu.

Doğru bilinen yanlışlar
Toplumda, doğal ortamda yetişen mantarlarla ilgili bazı yanlış bilgiler olduğunu dile getiren Pehlivan, "Halk arasında, 'yoğurt mantarın zehrini alır, pişirilen mantarlarda zehir olmaz, tuzlu suda kaynatılan ya da kurutulmuş mantarda, salyangozların yediği mantarlarda zehir yoktur' gibi bazı yanlış söylentiler var. Bunların bilimsel bir dayanağı yoktur"  ifadelerini kullandı. 

Güncelleme Tarihi: 08 Mayıs 2014, 13:59

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52