Marketler poşet yerine file öneriyor

Marketlerde poşet yerine file kullanılmasını öneren TPF Başkanı Mustafa Altunbilek, marketlerin pazar ve dini bayram günlerinde tatil olmasını istedi.

Marketler poşet yerine file öneriyor
Pazar günü ve dini bayram günlerinde marketlerin tatil olmasını isteyen TPF Başkanı Mustafa Altunbilek, Ankara PERDER Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin’i ziyaretti.

Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Mustafa Altunbilek ve beraberindeki heyet, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin’i, Perakende Yasası’yla ilgili ziyaret etti.
Bakanlıkta gerçekleşen görüşmeye Mustafa Altunbilek’in beraberinde Ankara PERDER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Başdurak, Ankara PERDER Yönetim Kurulu Üyeleri Mustafa Şekerci, Fatih Ayhan, Ali İhsan Gürel, Cengiz Bildirici; Ankara PERDER Üyeleri Mürsel Güven, Sadık Öğüt, Ahmet Karagöz, Ramazan Gülhan, İbrahim Erdem ve Nuh Çelik katıldı. 
TPF Başkanı Mustafa Altunbilek, satış alanlarının ulaştığı büyüklük, istihdam gücü ve ekonomiye katkısı ile Türkiye’nin önemli sektörlerinden birini oluşturan perakende sektörünün özel bir yasa ile düzenlenmesi gerektiğini belirtti. Perakendenin meslek olarak görülmediğini dile getiren Altunbilek, bu durumun çalışma gün ve saatlerinin yeniden düzenlenmesiyle aşılabileceğini kaydetti. Altunbilek, “Sektörümüzün en önemli sorunlarından biri olarak gördüğümüz çalışma saatlerinin ve günlerinin yasa ile düzenlenmesini talep ediyoruz. Perakende sektörü çalışanlarının bu işi bir meslek olarak görmelerinin sağlanabilmesi, sosyal hayatlarının bir düzene kavuşturulabilmesi amacıyla bu konunun, Avrupa Birliği standartlarında ele alınması gerektiği açıktır. Bununla beraber, mevcut yasalarımızda pazar günü izne tabi çalışılıyor olması farklı uygulamaları da beraberinde getirmekte ve sektörde tek tip uygulamanın önüne geçmektedir. 
Bu konuda dini bayram günleri süresince ve Pazar günleri perakende işletmelerin kapalı olmasını ve mağaza açılış-kapanış saatlerinin yasa ile tek tip hale getirilmesini talep ediyoruz” diye konuştu.  
Sadece gıda sektöründe değil, tüm sektörlerde çalışanların ailesine ve çocuklarına zaman ayıramadığına ve bunun da aile birliğine zarar verdiğine işaret eden Altunbilek, çalışma saatlerinin düzenlenmesini ve perakendede Pazar günlerinin tatil olarak ilan edilmesini istedi. 
Poşet yerine file kullanılmalı”
Mustafa Altunbilek, alışverişlerde kullanılan poşetlerin çevreye verdiği zarara da dikkat çekerek, bu konuda yasa içerisinde çok net bir tanımlamanın yapılması gerektiğini kaydetti. Poşet yerine file kullanımının yaygınlaştırılmasının ve yasa ile poşetin engellenmesinin ekonomiye ve çevreye sağlayacağı katkı üzerinde görüş bildiren TPF üyeleri de önümüzdeki günlerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı da ziyaret edeceklerini kaydettiler.

Perakende Yasa Tasarısı içerisinde yer alan Perakende Konseyi’nde yer almak isteklerini de dile getiren Altunbilek, “Sektöre karşı sorumluluklarımızı yerine getirmek istiyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.  

Fatih Metin: Yasanın tekrar üzerinde çalışılmasını sağlayacağım
Toplantı sonunda Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, yasa hazırlığının oldukça ayrıntılı bir çalışma olduğunu ve bu nedenle uzun bir zamanda hazırlandığını belirterek, üretici, tedarikçi, perakendeci ve tüketicinin hak ve sorumluluklarını gözeterek yasal düzenlemeyi titizlikle yürüttüklerini ifade etti. Taslağın Ekonomik Koordinasyon Kurulu ve sonrasındaki Bakanlar Kurulu Kararı neticesinde sonuçlanacağını belirten Metin, 1990’lardan itibaren tüketici alışkanlıklarının büyük ölçüde değişmesine paralel olarak perakende sektöründe de ciddi anlamda çıkışın yaşandığını kaydetti. Metin, "Çalışma gün ve saatlerine yönelik düzenleme açısından bakıldığında, geldiğimiz noktada siz perakendecilerin arzu ettiği yerde değiliz; ancak aldığım bilgilerle birlikte üzerinde tekrar çalıştıracağım" dedi. Metin, poşetlerle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile de ortak çalışma yaptıkları bilgisini perakendecilerle paylaştı. 

Güncelleme Tarihi: 09 Mayıs 2014, 14:22

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52