Karyağdı Armudu'na iadei itibar

Türkiye'nin dört bir yanında Ankara armudu olarak satışa sunulan Korkuteli'nin Karyağdı Armudu'nun tescillenmesi için, TPE'ye başvuruluyor.

Karyağdı Armudu'na iadei itibar
Antalya Ticaret Borsası (ATB) Türkiye'nin dört bir yanında Ankara armudu olarak satışa sunulan Korkuteli'nin Karyağdı Armudu'nun tescillenmesi için, Türk Patent Ensitüsüne başvuruyor.

ATB Başkanı Ali Candır ise Borsa olarak karyağdı armudunun tescilini almak istediklerini söyledi. ATB Meslek Komitesi Üyesi ve Yazır Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Yaşar Kocaoğlu, lezzeti ve dayanıklılığıyla bilinen karyağdı armudunun asıl üretim yerinin Korkuteli olduğunu söyledi. Eylül ayında üreticiden alıp Ankara ve Konya depolarında sakladıktan sonra kış mevsiminde armudun pazarlara sürüldüğünü belirten Kocaoğlu, bu yüzden meyvenin Ankara armudu olarak tanındığını söyledi.

5 Köyde Yetiştiriliyor
Elmalı’da yetiştirilen armut türünün bilinen lezzetle olanının sadece Korkuteli’nin Esenyurt, Tatköy, Bayat, İmrahor ve Yazı köylerinde yetiştiğini açıklayan Kocaoğlu, “Korkuteli’nin diğer köylerinde bilinen lezzetinde yetiştirmek mümkün değil. Bu lezzeti sağlayan, bölgenin florasıdır. Bu köylerin yüzde 80’inin geçim kaynağı karyağdı armududur” açıklamasını yaptı.

Yöresel ürünlerin ekonomiye kazandırılması ve markalaşması için sürekli çalıştıklarını hatırlatan ATB Başkanı Ali Çandır ise Borsa olarak karyağdı armudunun tescilini almak istediklerini söyledi.

Bu yıl Türk Patent Enstitüsü’ne başvurarak bu süreci takip edeceklerini   duyuran Çandır, “Türkiye’nin en lezzetli armudu ile ilgili çalışmamız var. Üreticilerle, kooperatiflerle birlikte çalışma yapacağız” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 09 Mayıs 2014, 15:55

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52