'Sağlıklı tabak'ta neler bulunmalı?

Sağlık Bakanlığı, obeziteyle mücadele çalışmaları kapsamında ev kadınlarına yönelik hazırlanan "sağlıklı tabak" önerilerini kamuoyuyla paylaştı.

'Sağlıklı tabak'ta neler bulunmalı?
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Seçil Özkan, Hekimevinde düzenlenen etkinlikte, gerekli enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılmasını, "yeterli ve dengeli" beslenme olarak tanımladıklarını belirtti.

Yeterli ve dengeli beslenme için 4 temel besin grubunda yer alan besinlerin her öğünde uygun miktarda tüketilmesi gerektiğini ifade eden Özkan, gün içerisinde et-yumurta-kurubaklagil, ekmek-tahıl, taze sebze-meyveyle süt ve ürünleri grubundan önerilen porsiyonda alınması gerektiğini dile getirdi.

"SAĞLIKLI TABAK"TA NELER BULUNMALI
Kadınların "gün"lerdeki ikramlarına değinen Özkan, şöyle konuştu:
"Ben de günlere gitmeyi çok severim. Günlerde güzel tabaklar hazırlanıyor ancak bunlar sağlığımızı kötü etkiliyor. Kadınlara, günlerde kek, tatlı ve hamur işi tarzı yiyecekler yerine bol sebze ve meyvenin bulunduğu menüleri tüketmelerini tavsiye ediyoruz. Güzel bir kültürümüz var, kısır. Fazla miktarda olmamakla birlikte bulgur sağlıklı bir besindir. Gazlı içecekler yerine ayran gibi seçenekleri tercih etmeliyiz. Çayı da çok önermiyoruz. Ancak içeceksek de açık, limonlu ve şekersiz bir çayı olmalı. Tuzu ve şekeri hayatımızdan çıkarmalıyız."

"Sağlıklı tabak"ta marul ve maydanoz gibi salata ürünleri, çilek, domates, salatalık, kısır, yaprak sarması, kuruyemiş olarak da ceviz ve fındığın bulunması gerektiğini kaydeden Özkan, "Kuruyemişi çok fazla değil, yaklaşık 4 tane öneriyoruz. Miktar çok önemli. Sağlıklı diye çok fazla yenmemeli. Sağlıklı davranışı biz kadınlar gösterirsek çocuklarımız ve ailemiz de daha fazla gösterecektir" şeklinde konuştu.

VÜCUT KİTLE ENDEKSİ
Özkan, vücut kitle endeksinin de takip edilmesi gerektiğine dikkati çekerek, Halk Sağlığı Kurumuna bağlı toplum sağlık merkezlerinde diyetisyen danışmanlığı ve bununla ilgili hizmetlerin sunulduğunu bildirdi.

Ev kadınlarına yönelik hazırladıkları "sağlıklı tabak" önerisiyle ilgili bilgilendirme çalışmaları yapacaklarını anlatan Özkan, bu kapsamda eğitimler düzenleyeceklerini söyledi.

Özkan, ev kadınlarının aslında sağlıklı beslenme konusunda genellikle bilgili olduklarını ancak sıkıntının uygulamada yaşandığına işaret etti.

OBEZİTE, EN ÖNEMLİ HALK SAĞLIĞI SORUNLARINDAN BİRİSİ
Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi Maria Cristina Profili de aşırı kilo ve şişmanlığın, 21. yüzyılın en önemli halk sağlık sorunlarından birisi olduğunu belirtti.

Tüm ülkelerin, özellik de düşük sosyo-ekonomik grupların, farklı şekillerde bu sorunla karşı karşıya bulunduğunu dile getiren Profili, aşırı kilo ve obezitenin batı ve orta Avrupa'da toplam hastalık yükünün yaklaşık yüzde 10'unu oluşturduğunu vurguladı.

Profili, fiziksel aktivitenin, kilo kontrolü ve genel sağlık için çok önemli olduğunu dile getirerek, "Obezite kontrol programını destekliyoruz. Türkiye'nin tütün ile mücadelede olduğu gibi obezitede de çok önemli adımlar atacağına ve binlerce Türk kadınıyla çocuğunun hayatını kurtaracağına inanıyoruz" dedi.

EV KADINLARININ YORUMU
Etkinliğe katılan ev kadını Sevgi Yılmaz, günler için hazırladıkları tabaklarda simit, poğaça, makarna salatası, börek, ve baklava gibi çok çeşitli yiyecekler bulunduğunu söyledi.

"Marul, maydanoz, meyve ikram etsem misafirlerim küserler, bir daha gelmezler" diyen Yılmaz, öncelikle aile, akraba ve arkadaşlarını "sağlıklı tabak" konusunda bilgilendireceğini dile getirdi.

Emine Karasıgil ise Sağlık Bakanlığının günlerde hamur işlerinden vazgeçilmesi konusunda önemli bir adım attığını ifade ederek, bundan sonra "sağlıklı tabak"ta bulunanları tüketmeye çalışacaklarını kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 10 Mayıs 2014, 13:54

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52