İstanbul'da zeytinyağı denetimi yapıldı

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca'nın başkanlığında kontrol görevlileri ile birlikte Sultanbeyli Aytop Gıdacılar Sitesi'nde kapsamlı denetimler yapıldı.

İstanbul'da zeytinyağı denetimi yapıldı

Gıdavitrini - ​Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Zeytin ve Zeytinyağı Üretim ve Satış Yerleri Denetimi talimatına istinaden; İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca'nın başkanlığında kontrol görevlileri ile birlikte Sultanbeyli Aytop Gıdacılar Sitesi'nde denetim yapıldı.

Zeytin ve zeytinyağı satışı yapılan işletmelerde yapılan denetimlerde; ürünlerin muhafaza koşulları, etiket bilgileri kontrol edilirken satışa sunulan ürünlerden numuneye alınarak analizleri yaptırılmak üzere laboratuvara gönderildi.

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "İstanbul'da 131 bin gıda işletmesi var. Bu zamana kadar 206 bin denetim gerçekleştirdik. Zeytinyağı, bal, süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri taklit ve tağşiş açısından sıkıntılı ürünler olduğu için biraz daha dikkatli davranıyoruz" dedi

EN İYİ DENETÇİ TÜKETİCİNİN KENDİSİDİR

ALO Gıda 174 hattının tüketiciler tarafından etkin kullanılması gerektiğini hatırlatan Karaca, açıklamalarına şu şekilde devam etti:
“Tüketicilerin, piyasa değerinin altında olan ürünlere rağbet etmemeleri, bilmedikleri ya da sosyal medya mecralarında ya da tanımadıkları yerden ürün alırken dikkat etmelerini istiyoruz. Etiket okuryazarlığı bizim için oldukça önemli. Etiket bilgilerini mutlaka incelemeliler. İl Müdürlüğü olarak; internet satış kanallarında satışa sunulan ve fiyatı piyasa değerinin oldukça altında olan taklit tağşiş yapıldığı şüphesi uyandıran markalardan 8 adet numune aldık ve 8'i de  olumsuz sonuçlandı" dedi.
En iyi denetçinin tüketicinin kendisi olduğunu vurgulayan Karaca; vatandaşların şüphe duydukları, şikayetçi oldukları konularda mutlaka Alo Gıda 174 hattını aramaları gerektiğini hatırlattı.  

Uygulanan ceza v e yaptırımlar hakkında da bilgi veren Karaca, “Bütün denetçilerimiz bütün ilçelerimizde şu an sahada. Zeytinyağıyla ilgili taklit ve tağşiş yönünden numune alacaklar. Taklit ve tağşiş yaptığı tespit edilen işletmelere yıllık gayri safi gelirine göre idari para cezası uygulanıyor. Ceza miktarı firmanın gayrisafi milli hasılasına göre ikincide iki katına çıkarılıyor. Üçüncüsünde ise savcılığa suç duyurusunda bulunularak ticaretten men ediliyor" dedi.

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52