İncirde hidrojen peroksit tehlikesi

TARİŞ İncir Birliği Başkanı Ahmet Fevzi Aruman incirin yıkanmasında kullanılan hidrojen peroksitin sağlık açısından büyük bir tehlike olduğunu ifade etti.

İncirde hidrojen peroksit tehlikesi
Germencik İncir İşletme Müdürlüğü’nde gerçekleşen ziyarete Aydın Ticaret Odası (AYTO) Meclis Başkanı A. Sefa Yüksel, Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ülken, Meclis Başkan Yardımcısı Fatih Namık Talay, Yönetim Kurulu Üyesi Sertuğ Yakan, Meclis Üyesi İmran Mutlu Yüksel, Başkanlık Danışmanı Alaattin Arslan katıldı.

AYTO heyetinin ziyaretinden oldukça memnun kalan TARİŞ İncir Birliği Başkanı Ahmet Fevzi Aruman, “Aydın denince akla incir gelmektedir. Aydın için böylesine önemli ürünümüz olan incir de çok önemli sıkıntılarımız bulunmaktadır. Biz gücümüz nispetinde çalışmalar yapıyoruz ancak münferit yapılan çalışmalarla sesimizi duyuramıyoruz. Biz sizinle çok teşriki mesai yapmalıyız” dedi. Aruman, incirin yıkanmasında kullanılan hidrojen peroksitin sağlık açısından büyük bir tehlike olduğunu ifade ederek “Hala incirde hidrojen peroksit kullanmaya devam edelim, müşteri buna alışmıştır, gibi ifadeler dolaşmaktadır. Hidrojen peroksit kansorejen bir maddedir. Sağlık için çok büyük tehlikedir” diye konuştu.

İncir Norveç’te yetişseydi eczaneden tane ile satın alırdık
İncir sezonu başlamadan önce sektörün tarafları ile birlikte oda başkanları olarak yapılan toplantıların önemine değinen AYTO Başkanı Hakan Ülken, “İncir sezonu başlamadan önce incirdeki hidrojen peroksit sorunu, jeotermal enerji kaynaklarının etkileri, sektörün önünün nasıl açılacağı gibi gündemle ilgili hep birlikte bir toplantı yapalım. Bakın ben size söylüyorum, eğer incir Norveç’te falan yetişseydi biz bunu eczaneden ilaç niyetine tane ile alırdık. Ayrıca incirin fi yatı bu değil, incir için hedef pazar olarak belirleyebileceğimiz iyi bir fuar varsa belirleyelim. Kolektif hareketi yakalayalım, istişareyi artıralım. İç pazarı genişletebilirsek dış pazardaki fiyatı artırabiliriz” diye konuştu.

İncirde bir diğer tehlikenin jeotermal enerji nedeniyle oluşan borlu su atıklarının doğaya ve incir ağaçlarına verdiği zararın gündeme geldiği ziyarette bu konuda hazırlanmış bir raporun henüz bulunmadığı, jeotermal enerjinin kullanımından sonra oluşan atıkların reenjekte edilmemesi halinde 20 yıl sonra Aydın’ın çölleşeceği ifade edildi. Karşılıklı görüş alışverişi şeklinde geçen ziyaretin sonunda AYTO Başkanı Hakan Ülken Tariş İncir Birliği Başkanı Ahmet Fevzi Aruman’a AYTO Meclis Başkanı A. Sefa Yüksel Germencik İncir İşletme ve Depolama Müdürü Caner Işlak’a plaket takdim etti.  

Güncelleme Tarihi: 09 Mayıs 2014, 16:07

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52