Marketçi pazarcı fiyatları şişirmiş

Soğuk havayı fırsat bilen market ve pazarcı üreticiden ucuza aldığı ürünü fahiş zamlarla satmaya başladı. Bazı ürünlerde market ve üretici fiyatı arasındaki fark yüzde 400'e çıktı. Ziraatçiler ve üreticiler duruma veryansın etti.

Marketçi pazarcı fiyatları şişirmiş
Üreticiden aldığı ürünü yüksek kârlarla satan market ve pazarcılar bu kez de kar yağışlarını bahane gösterip fiyat farkını yüzde 400'e kadar çıkardılar. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, üretici ve market fiyatları arasında fark bulunmasının normal olduğunu ancak bazı rakamların anormal seviyelere ulaştığını söyledi. Bayraktar şunları dile getirdi: "Fiyat farkı kuru soğanda yüzde 383.6 limonda yüzde 276.9, armutta yüzde 269.2, yeşil mercimekte yüzde 263.1, havuçta yüzde 251.6, pırasada yüzde 251.5'lere kadar çıktı. Üretici ve market fiyatları arasında fiyat farkı tabii ki olacak, ama bu fiyat farkı gerçekten çok yüksek." Koşulların ağırlaşmasının, serada ve tarlada yetiştirilen sebze fiyatlarını da etkilediğini bildiren Bayraktar, üreticilerin bu şartlara rağmen üretime devam ettiğini, hava sıcaklıklarının önümüzdeki aylarda artmasıyla koşulların iyileşeceğini kaydetti. YAĞIŞLAR İHRACATI %15 ARTIRIR

Türkiye'nin en büyük meyve ve sebze ihracatçılarından Mango Gıda'nın Genel Müdürü ve ortağı Mehmet Yayla ise meyve ve sebzenin soğuk havayı beklediğini, havaların ısınmaya başlayacağı mart ayıyla birlikte suya doyan toprağın veriminin artacağını söyledi. Üretimde bir sıkıntı olmadığını baharda ciddi bir arz fazlasının gündeme geleceğini dile getiren Yayla, "Hem kur avantajı hem de Avrupa'nın bahçesi olarak görülen İspanya, İtalya ve Fransa'nın soğuklarla mücadelesi Türkiye için avantaj yaratacak. Talep Türkiye'ye kayacak" dedi.

ARAP BAHARI İLE RUSYA VE DOĞU AVRUPA BİZE DÖNDÜ

Mehmet Yayla, Arap Baharı'nın da Türkiye'nin meyve ve sebze ihracatında elini güçlendirdiğini söyledi. Yayla, "Karışıklık hoş bir şey değil ama ortada böyle bir gerçek var. Daha önce Mısır ve Suriye'den sebze tedariki yapan Doğu Avrupa ve Rusya da siyasi karışıklıklar sonrası rotayı Türkiye'ye çevirdi. Bizdeki rekolte artışıyla birlikte ihracat yüzde 15 artacak" dedi.

FİYATLARDA ARTIŞ YOK MARKETLER PAHALIYA SATIYOR

Zam haberlerine üreticiden de tepki geldi. Kocaeli'nin Gebze ilçesinde faaliyet gösteren sebze ve meyve hali esnafı, yoğun kar yağışına rağmen fiyatlarda artış olmadığını belirtti. Sebze ve meyve fiyatlarındaki artışa tepki gösteren vatandaşlara hak veren hal esnafı, "Haberlerde sürekli fiyatların arttığı söyleniyor. Bizde yıllardır fiyatlar aynı. Büyük marketler pahalı satıyor. Herkes fiyatların yüksek olduğunu düşünüyor" dedi. Kar yağışından sonra birçok seranın ve tarım alanının soğuk havaya karşı koyamamasına rağmen fiyatların artmadığını söyleyen hal işletmecileri, "Fiyatlarda artış yok. Vatandaşı korkutmanın alemi yok" diye veryansın etti.

Pınar Çelik - Sabah

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52