“Süt Kart” ile tüm süreç izlenecek

Sağlıklı süt için harekete geçen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği (TSÜMB) ile “Süt Kart” uygulaması ile yeni bir sistemi hayata geçiriyor.

“Süt Kart” ile tüm süreç izlenecek
Yeni uygulama ile üretici ve toplayıcılar, sütün sağılmasından fabrikaya götürülmesine kadar geçen tüm süreci sisteme girecek. Üretilen sütün gün ve saat olarak nerede, ne zaman ve ne kadar toplandığına dair bilgilerin yer alacağı sistemle izlenebilirlik sağlanacak. Bir ay içinde süt için takip sistemini getirecek “Süt Kart” uygulamasına geçilmesi planlanıyor. Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan TSÜMB Başkanı Ali Koyuncu, sütün sağılmasından sanayiye getirilmesine kadar geçen her aşamanın izleneceği yeni sistemin, daha sağlıklı ve güvenli olacağını kaydetti. Proje ile süt toplayıcılarına eğitim vererek sertifikalandırmayı planladıklarını belirten Koyuncu, sertifikası olmayan kişilerin süt toplayıp sanayiye satış yapamayacağını aktardı.

2009 yılında süt üretimini kayıt altına almak için çalışmalara başladıklarını ifade eden Koyuncu, bu kapsamda Türkiye’de 1,5 milyon ton olan kayıtlı süt miktarını 7 milyon tona çıkardıklarını belirtti. Bu sistemle verilerin merkeze 15 günde bir ulaştığını ve bunu yetersiz bulduklarını kaydeden Koyuncu, hazırlanan yeni yazılımla günlük ve dakikalık olarak takip yapılabileceğini aktardı ve Bakanlığa sunulan uygulamanın en geç bir aya kadar başlayacağını dile getirdi.

Sütün üretim aşamasından tüketime hazır hale getirilene kadar geçtiği her aşamanın takip edileceği sistemde TSÜMB’e kayıtlı süt üreticilerine “Süt Kart” verilecek. Sütü sağıp soğutma tankına getiren üretici, süt kartını kredi kartlarında kullanılan POS makinelerine benzer bir sisteme okutacak. İlk okutma çiftlikte, ikincisi ise toplama tankının yanında yapılacak. Eğitim almış ve sertifikalandırılmış olan toplayıcı, soğutma tankında toplanan sütü sanayiye götüreceği zaman da kartı okutacak. Bu sayede sütün ne zaman sağıldığı, ne kadar süre sonra toplama tankına getirildiği ve sanayiye ne kadar sürede teslim edildiği TSÜMB merkezinden takip edilebilecek. “Süt Kart” sistemiyle ayrıca üreticinin ismi, sütü hangi firmaya sattığı gibi bilgiler de her an merkezden izlenebilecek.

Uygulanmaya başlayacak bu yeni sistemin gıda güvenliğine oldukça önemli bir katkı sağlayacağını düşündüklerini ifade eden Koyuncu, amaçlarının vatandaş için hem hijyen şartlarını hem de sütün üreticiye ulaşma süresinde gıda güvenliğini sağlamak olduğunu belirterek, en önemli hususun ise sütün sanayiye teslim edilme süresinin takip edilebilmesi olduğunu kaydetti.

Koyuncu, kapı kapı dolaşılarak ve toplama merkezlerindeki soğutma tanklarına getirilerek yapılan süt toplama işlemini gerçekleştiren görevlilere de eğitim verileceğini belirttiği açıklamasında “Sertifikası olmayan kişi, süt toplayamayacak.” dedi ve üreticinin sütü toplayıcıya verdiği an sistemin başlayacağını ifade etti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52