Üretici ihracat şoku yaşıyor!

Bulgaristan ile yaşanan tır geçiş belgesi sorunu, Antalya'dan yapılan yaş meyve sebze ihracatını olumsuz etkiledi.

Üretici ihracat şoku yaşıyor!

Rusya ve Ukrayna'daki zorlu kış koşulları ve Bulgaristan ile yaşanan tır geçiş belgesi sorunu nedeniyle Antalya'dan yapılan yaş meyve sebze ihracatı durma noktasına geldi.

Yaş meyve dolu tırlar pazara ulaşamadığı için ihracatçı üreticiden mal almayı durdurdu, bu da ürünlerin üreticinin elinde kalmasına ve ucuzlamasına neden oldu.

Antalya İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, Rusya ve Ukrayna'da kış mevsiminin çok sert geçtiğini, sıfırın altında 20 derecelerde olan sıcaklık nedeniyle ulaşım sorunu yaşandığını, bunun da ihracatı olumsuz etkilediğini söyledi.

Tır geçiş belgesinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle Avrupa'ya ihracat yükü taşıyan tırların Kapıkule ile Bulgaristan'ın Kapitan Andreevo Sınır Kapısı'nda gümrük sahasında bekletildiğini hatırlatan Satıcı, "Rusya tarafında yaşanan ulaşım sorununa bir de Bulgaristan ile yaşanan tır geçiş belgesi sıkıntısı eklenince bölgeden yaş meyve sebze ihracatı çok ciddi etkilendi" dedi.

İhracatta yaşanan sıkıntıların üreticilerin ürünlerinin ucuzlamasına neden olduğunu anlatan Satıcı, şöyle konuştu:
"Daha önce kilogramı 1,5-2 lira olan ihracatlık domatesin fiyatı 1 liraya kadar düştü. Bu, mevsim normallerine göre düşük ve üreticilerin maliyetini karşılamaktan uzak bir rakam. Kriz, fiyatlarda bozulmalara yol açıyor. Yaşanan sıkıntılar nedeniyle ihracatçı mal alamıyor, pazar daraldığı için ciddi fiyat kırmaları başladı. Türkiye'deki sıkıntı İspanya gibi rakip ülkelere yarıyor. Bu kritik dönemde ihracatın desteklenmesini bekliyoruz."

Çıkış yapan tır sayısı 20'ye kadar indi
Antalyalı örtü altı sebze üreticisi Ramazan Ünver, halde bir kamyon malının beklediğini, bir de serada bekleyen ürünler bulunduğunu dile getirerek, "Şu anda alan da yok satan da. Ürünlerimiz kasalarda bekliyor. Geçen yıl kilogramı 8-10 liradan satılan organik biberimizin şu anda alıcısı yok" diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 06 Şubat 2014, 13:52

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52