Kültür balıkçılığı yön değiştiriyor

Dünya Gıda ve Tarım Örgütü'nün raporuna göre 2030'a kadar balık üretiminin üçte ikisi kültür balıkçılığından karşılanacak.

Kültür balıkçılığı yön değiştiriyor

Dünya Bankası, Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Uluslararası Gıda Politikası Araştırma Enstitüsünün (IFPRI) ortak hazırladığı raporda balıkçılık ve yetiştiricilik perspektifleri incelendi.

Raporda, deniz balıklarının alımının sabit kalması ve dünya genelinde, başta Çin olmak üzere, orta sınıfın talebindeki artış göz önüne alındığında 2030'a kadar balık üretiminin kültür balığı yetiştiriciliğinden sağlanacağı belirtildi.

Balıkçılık ürünlerinin ticari akışındaki büyümenin gelişmekte olan ülkelerden gelişmiş ülkelere kaydığı da vurgulandı.

Raporda, dünya balık tüketiminin yüzde 38'ini oluşturan Çin'in, 2030'da ilk sırada yer alacağı, diğer birçok ülke gibi bu ülkenin de artan talebi karşılamak için kültür balıkçılığına yatırımları güçlendireceği belirtildi.

Asya'nın, özellikle Güney Asya, Güneydoğu Asya, Çin ve Japonya'nın, 2030'a kadar dünya balık tüketiminin yüzde 70'ini temsil etmesinin beklendiği, Sahraaltı Afrikası'nda 2010'dan 2030'a kadar kişi başına yıllık balık tüketiminin yüzde bir azalacağı, ancak aynı dönemdeki yüzde 2,3 lük hızlı nüfus artışı göz önüne alındığında bölgedeki balık tüketiminin tamamının yüzde 30 artacağı kaydedildi.

Raporda, başta tilapya, sazan ve yayınbalığı üretimi olmak üzere kültür balıkçılığının 2030'a kadar tüketime yönelik balık üretiminin yüzde 62'sini karşılayacağı belirtildi.

Dünyada tilapya üretiminin 2010-2030'a kadar yaklaşık 2 kat artarak yılda 4,3 milyon tondan 7,3 milyon tona çıkması bekleniyor.

Rapora imza atanlardan IFPRI görevlilerinden Siwa Msangi, kültür balıkçılığının dinamizminin bu alanda izlenmesi gereken bir model oluşturduğunu kaydetti.

Msangi, bu raporu 2003'te yapılan benzer bir raporla karşılaştırarak, kültür balığı üretimindeki artışın beklenenden çok daha fazla olduğuna dikkat çekti.

Güncelleme Tarihi: 06 Şubat 2014, 18:56

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52