Tırların içi çürük gıda ile dolu!

Kapıkule Sınır Kapısı'nda günlerdir, yol geçiş belgesi sorunu nedeniyle bekletilen Türk tırlarındaki gıda ürünleri bozuldu.

Tırların içi çürük gıda ile dolu!

Bulgaristan'la geçiş belgesi krizinde kaybeden Türk ekonomisi oldu. Kapıkule Sınır Kapısı'nda, günlerdir, dozvola (yol geçiş belgesi) sorunu nedeniyle bekletilen Türk TIR’larındaki gıda ürünleri bozuldu.

Bozulan ürünlerin dondurulmuş ürünler, balık, sebze ve çiçekler olduğu belirtildi.Bulgaristan'ın iki ülke arasındaki anlaşmalar gereği vermesi gereken 250 bin dozvoladan sadece 5 binini vermesi üzerine Türkiye plakalı TIR'lar bu ülkeden geçiş yapamıyorlar.

Dünya Gazetesinden Dürdane Kırçuval'ın haberine göre, Ulaştırma Bakanlığı da Bulgaristan'ın bu kararına karşılık Bulgar plakalı TIR’ların Türkiye’ye girişlerini durdurmuştu. Bulgaristan, elinde geçiş belgesi olan araçlara da izin vermiyor. TIR'lar kontak kapatmış bekliyor.

Sürücüler büyük sıkıntı yaşıyor. TIR'larındaki ürünleri bozulan şoförler ne yapacaklarını şaşırmış durumda. TIR şoförü Veysi Şahin, Bulgaristan'a kabak götürdüğünü ama giriş yapamadığını belirterek, "Gıda ürünü taşıdığımızdan araçta bulunan ürünler bozuluyor. Bu konuda yetkililer bize sahip çıkarak bizlere yardım etsin" dedi.

ÜRÜNLERİ ÇÖPE DÖKECEĞİZ
Yurtdışına maydanoz taşıyan TIR şoförü Cemil Kapar da 6 günden beri beklediğini ifade ederek, taşıdığı ürünün ömrünün bittiğini söyledi. Kapar, "Bu ürün artık çöpe dökülecek, hangi kurum bu durumla ilgileniyorsa onlardan yardım bekliyoruz" diye konuştu.

Ganço Atanasov adlı Bulgar TIR şoförü de sıkıntının Bulgaristan kaynaklı olduğunu belirterek, Türkiye'de herhangi bir problem olmadığının altını çizdi. Atanasov, kendi ülkesi olan Bulgaristan'ın kendilerini de perişan ettiğini söyledi.

48 SAAT İÇİNDE ÇÖZÜLECEK
Bu arada, bir açıklama yapan Edirne Vali Yardımcısı Nedim Özırmak, sorunun en geç 48 saat içinde çözüme kavuşmasını beklediklerini dile getirdi. Gümrüklerden Sorumlu Edirne Vali Yardımcısı Nedim Özırmak, "Bu bir duyumdur, inanıyoruz ki kısa zamanda çözümlenecektir. Kapıkule'den 30 Ocak'tan itibaren sistem durmuştur. Alternatif yollar kullanarak geçişler devam ediyor. Sanırım bakanlığın aldığı önlemler sayesinde, alternatif yollardan geçişler devam etmektedir" dedi.

BULGARİSTAN MESELEYİ AVRUPA'YA GÖTÜRÜYOR
Bulgaristan Başbakanı Plamen Oreşarski, Türkiye ile olan transit geçiş belgesi sorununun çözülmemesi halinde konuyu Avrupa Komisyonu'na taşıyacaklarını söyledi. Plamen Oreşarski, bir haftadır iki ülke arasında transit geçiş belgelerinin sayısı konusunda tartışma olduğunu belirterek, önümüzdeki günlerde bakanlar düzeyinde bir görüşmenin yapılacağını bildirdi.

Güncelleme Tarihi: 06 Şubat 2014, 15:55

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52