Avrupa gıda fiyatlarında anlaştı

AB Komisyonu, kontrolsüz fiyat artışlarını engellemek ve gıda maddelerinde spekülasyonları önlemek için yeni kurallar üzerinde anlaştı.

Avrupa gıda fiyatlarında anlaştı

AB Komisyonu, 2008’de yaşananlara benzer fiyat artışlarını engellemek amacıyla, gıda maddelerinde spekülasyonları önlemek için yeni kurallar üzerinde anlaştı.

Finansal Araç Pazarları Direktifi (The Markets in Financial Instruments Directive) tahıl, yağlı tohum ve şeker gibi fiyat belirsizliği ile bağlantılı temel gıda maddeleri üzerinde spekülasyonları sınırlamak için önlemler içeriyor. Uygulama, gelişmekte olan ülkelerde gelirlerinin %75’e kadar olan bölümünü gıdaya harcayan milyonlar için olduğu kadar, temel gıda fiyatlarına bağlı olan üreticiler ve hatta Avrupa’da yüksek ve değişken fiyatlarla mücadele eden kesim için de iyi haber olarak nitelendirildi.

Görüşmeleri yöneten komisyon üyesi Michael Barnier, yeni ortak sistemin söz konusu gıda maddelerinde sahip olunan pozisyon limitlerini belirleyeceğini, düzgün fiyatlandırmayı sağlayarak pazarın kötüye kullanılmasını engelleyeceğini, böylelikle dünyanın en fakir halkları üzerinde korkunç etkiler yaratabilecek spekülasyonların da engelleneceğini belirtti.

Yeni kuralları olumlu bulan STK’lar ise yine de konuya temkinli yaklaşıyor. Friends of the Earth (Dünyanın Dostları) Avrupa Finans Kampanyaları sorumlusu Anne van Schaik, gıda spekülasyonlarının kırılgan bölgelerdeki insanların tabağındaki yiyeceği aldığını belirterek, buna dur diyecek bir AB kanunundan memnuniyet duyacaklarını kaydetti. Schaik’e göre, pozisyon limitlerini hükümetlerin belirleyecek olması nedeniyle kötü uygulamaların engellenip engellenemeyeceği belli değil.

İngiliz yardım kuruluşu Oxfam’ın AB politikaları danışmanı Marc Olivier Herman da, anlaşmanın gıda fiyatları üzerindeki spekülasyonları engellemek için iyi bir başlangıç noktası olduğunu vurguladı. Parlamento’nun yönetmelikte önemli değişiklikler yapmayı başardığını belirten Herman, konulacak limitlerin yasal kontratlara yansıyacağını ekledi.

Ancak anlaşmanın henüz mükemmel olmaktan çok uzak olduğunu kaydeden Herman da, limitlerin Avrupa genelinde değil ülkeler bazında belirleneceğine dikkat çekti.

Güncelleme Tarihi: 07 Şubat 2014, 15:56

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52