Yeni araştırma, günlük kalorilerinin beşte birini şekerden alan kişilerin kalp rahatsızlıkları yüzünden hayatını kaybetme riskinin, sağlıklı beslenen ve diyetlerinde şekere yüzde ondan az yer verenlere göre iki kat daha fazla olduğunu gösteriyor.
Jama tıp dergisinde yayınlanan araştırma, sonradan şeker katılmış gıdaları dikkate alarak yapılmış ve doğal olarak şeker içeren meyve ve sebzeleri hesaba katmamış.
Tatlandırılmış gazlı içecekler en fazla şeker içeren gıdaların başında geliyor. Örneğin bir kutu soda, ortalama 2000 kalori gerektiren günlük diyetin yüzde yedisini oluşturuyor.
Vermont Üniversitesi beslenme uzmanı Rachel Johnson, şimdiye kadar bu alandaki araştırmaların aşırı şeker tüketiminin sağlık üzerindeki genel etkilerini değerlendirdiğini, bu son araştırmanınsa şeker tüketimine bağlı kalp rahatsızlıklarının yol açtığı ölümleri konu aldığı için farklı bir çalışma olduğunu söylüyor.
Amerika’da gıda uzmanları, günlük kalori ihtiyacının yüzde beşi ila onbeşi arasında bir oranın şeker ve yağlardan elde edilmesini tavsiye ediyor. Ancak Amerikan halkının büyük çoğunluğu böyle beslenmiyor.
Araştırmayı yürüten uzmanlardan Quanhe Yang’e göre, sıradan bir Amerikalı günlük kalori ihtiyacının ortalama yüzde onbeşinden fazlasını tatlandırılmış gıdalardan alıyor. Yang, bu seviyede şeker tüketenlerin kalp rahatsızlıklarına bağlı nedenlerden ölüm riskinin en az şeker tüketenlere oranla yüzde otuz daha fazla olduğunun altını çiziyor. Yang, günde bir tek soda içmenin bile bu riski önemli ölçüde arttırdığını ve kalp rahatsızlığı riskini iki katına çıkardığını belirtiyor.
New York’ta yetkililer, kentte satılan ve tatlandırıcı içeren bu tür gazlı içeceklerin boyutlarını küçültme çabasında, ancak bu çaba hukuki engellere takılmış durumda. Obezitenin yaygın olduğu Meksika da benzer bir mücadele içinde. Bu ülkede kısa bir süre önce bütün soda ve tatlandırıcı içeren gıda maddelerine ek vergi uygulaması başlatıldı.
Beslenme uzmanı Johnson’a göre hem federal hükümet, hem de eyaletler Meksika’nın izlediği yoldan giderek bu tür gıdalara ek vergi uygulamayı planlıyor.
Bireylerin beslenme konusunda daha sağlıklı seçim yapabilmelerini teşvik etmeyi amaçlayan bu yasal çalışmalara herkes sıcak bakmıyor. Bireysel özgürlüklerin kısıtlandığına inananlar, yasaklara karşı mücadeleye devam etmeye kararlı görünüyor.
Şeker tüketimi ölüm riskini arttırıyor
Fazla şekerin sağlığa zararı bir kez daha tescillendi. Yeni araştırmaya göre şekerli gıda tüketimi arttıkça, kalp rahatsızlığından ölüm riski de artıyor.
YORUM EKLE
1
Tırların içi çürük gıda ile dolu!
2
Artık hiçbir şey doğal değil!
3
Bakan Eker'den gıda ve tarım raporu
4
Akdeniz kuraklık tehlikesi altında!
5
Yerel marketler umut kapısı oldu
6
Tüketici üzerine çarpıcı araştırma
7
Avrupa gıda fiyatlarında anlaştı
8
Kültür balıkçılığı yön değiştiriyor
9
10. GAPFOOD Fuar kapılarını açtı
10
Yoğurt diyabetten koruyor
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
05:40
GÜNEŞ
07:04
ÖĞLE
12:56
İKİNDİ
16:04
AKŞAM
18:37
YATSI
19:56