Bakan Eker'den gıda ve tarım raporu

Bakan Eker, kuru fasulye ve patates başta olmak üzere gıda ürünlerindeki fiyat artışlarının arkasında arz değil spekülasyon olduğunu vurguladı.

Bakan Eker'den gıda ve tarım raporu

‘Okul Sütü’ kampanyasıyla ilgili gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, tarım ve gıda ürünlerinde son dönemde gündeme gelen fiyat artışlarının “arz eksikliğinden değil spekülasyondan kaynaklandığını” söyledi. Bakan Eker, et fiyatlarının son dört yılda reel olarak gerilediğini söyledi.

Fiyat artışları spekülasyon kaynaklı
Kuru fasulye ve patates başta olmak üzere gıda ürünlerindeki fiyat artışlarının arkasında arz değil spekülasyon olduğunu vurguladı.

Eker, şöyle devam etti:
“Türkiye’de 200 bin ton kuru fasulye üretiliyor. Geçen yıl 195 bin ton olarak gerçekleşti üretim ve yalnızca 28 bin ton ithalat yapıldı. Biri çıkıp bütün ülkede üretimi 500 ton ola ispir fasulyesinin tavan fiyatı ile normal fasulyenin taban fiyatını kıyaslıyor ve fiyatlar şuradan şuraya geldi diyor. Bu tam bir spekülasyon. Patateste de aynı şey yapılıyor. Bir ekip hazırladık, gittiler ve depolarda 700 bin ton patates buldular. Bu Türkiye’nin 3 aylık ihtiyacı. Bu sadece 2 şehirde bulunan patates miktarı. Fasulyede de 2011’in 2012’nin fasulyeleri çıktı. Bu yüzden tüketicinin de doğru tercihi yapması lazım. Aynı ürünün fiyatı farklı marketlerde değişiklik gösteriyor.”

‘Et fiyatları reel olarak geriliyor’
Bakanlık olarak 2010 yılından bu yana market fiyatlarını takip ettiklerini hatırlatan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker,  14-15 marketi kapsayan takip sonucunda et fiyatlarının reel olarak düştüğünü tespit ettiklerini söyledi. Bakan Eker’in verdiği bilgilere göre, 2010’da 16.13 TL olan karkas etin kilosu dün kesilen 1685 hayvanda 17.11 TL olarak gerçekleşti. Toptanda et fiyatında sadece yüzde 3.47 artış var. Eker, yine bakanlıkları döneminde soğuk süt zincirine destek verdiklerini, prim verilen miktarın 7.8 milyon tona çıktığını belirtti. 2011’de evlerde kullanılan yoğurt mayasının endüstride kullanımı için ürün geliştirildiğinin de altını çizen Eker, 20 milyon dolar olan maya ithalatın önüne geçtiklerini ayrıca süt tozu destekleri ile süt tozu ihracatı yapar konuma gelindiğini anlattı.

Güncelleme Tarihi: 06 Şubat 2014, 17:24

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52