Çay üreticisine fiyat garantisi

Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, 2014 yılı çay alım fiyatının üreticileri çok memnun etmeyeceğini ancak mağdur da etmeyeceğini söyledi.

Çay üreticisine fiyat garantisi
Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından 1,38 lira fiyat, 12 kuruş destekleme pirimi olmak üzere 1,5 lira olarak açıklanan 2014 yılı yaş çay alım fiyatına ilişkin, "Üreticileri çok memnun etmese de mağdur etmeyecek, sanayicilerin ise kabul edebileceği bir fiyat açıklandı" dedi.

Erdoğan, gazetecilere yaptığı açıklamada, açıklanan fiyatın genel anlamda beklentileri karşıladığını belirterek, "Yaş çay alımları daha önceden başladığı için sanayici öngörüsüyle açıklanan fiyata yakın alımlarını gerçekleştiriyordu. 1,5 lira olarak açıklanan fiyat beklentilerimiz arasındaydı. Genel anlamda üreticileri çok memnun etmese de mağdur etmeyecek, sanayicilerin ise kabul edebileceği bir fiyat açıklandı" diye konuştu.

Çayda kaliteye dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan, "Türk çayının marka değerini artırmak, 2023 hedefine ulaşmak için kaliteli çay üzerinde yoğunlaşmalıyız. Bu görev üretici ve sanayiciye düşüyor" dedi.

Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç ise yaş çayın kilogram bedelinin 1,60 kuruş olmasını istediklerini, açıklanan fiyatın buna yakın olduğunu vurgulayarak, "İstediğimiz fiyatın 10 kuruş altında olsa da üreticinin beklentisi giderek karşılanıyor. Makas daralıyor. Önümüzdeki yıllarda bu beklentinin karşılanacağına inanıyorum. Enflasyon oranının üzerinde bir fiyat açıklandı. Özel sektörün de bu fiyattan ürün almasını bekliyoruz. Bu yıl çayın dondan etkilenmesi nedeniyle değerli olduğunu düşünüyorum. Üreticiler kıymetini bilerek çay üretsin" ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 10 Mayıs 2014, 13:19

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52