Cappadocia Domatoes dünyaya açılıyor

Genç girişimci dil öğrenimi için gittiği Japonya’da gördüğü topraksız tarım sistemini Nevşehir’de gerçekleştirerek bir ilke imza attı.

Cappadocia Domatoes dünyaya açılıyor
Nevşehirli girişimci Ziraat Teknisyeni Yılmaz Katlı, dil öğrenimi için gittiği Japonya’da gördüğü topraksız tarım sistemini Nevşehir’de gerçekleştirerek bir ilke imza attı.

Nevşehir’de Sulusaray beldesinde 8 bin metrekare kapalı alanda sera oluşturan ve oluşturduğu serada modern ısıtmalı, topraksız ve bilgisayar otomasyonu gerçekleştiren Ziraat Teknisyeni Yılmaz Katlı, Türkiye’ de topraksız tarım yapıldığını ancak Kapadokya’da bu işlemin ilk kez denendiğini belirterek, “Oluşturduğumuz serada toprak yerine yine bölgemizde bulunan perlit madeni kullanılıyor ve sulamanın yanı sıra gübreleme ve havalandırma sistemleri bilgisayar otomasyonu ile sağlanıyor.” dedi.

Serada tamamen organik domates yetiştirildiğini kaydeden Katlı, iki yıl önce Nevşehir Tarım İl Müdürlüğü tarafından onaylanan ve kısa adı İPARD olan Tarımsal Kırsal Kalkınma teşviki ile gerçekleşen projede organik tohumlamanın yapılabilmesi içinde bombus arıları beslendiğini dile getirdi. Proje ortaklarından Yenal Kasım ise burada üretilen organik domateslere başta Japonya olmak üzere birçok ülkeden talep geldiğini belirterek, “Japonların aldığı numunelerle yapılan analiz sonuçlarına göre burada üretilen domatesler, tüm testleri geçti ve tam organik olduğuna karar verildi. Bu yıl yapılan geliştirme çalışmaları ile seradan 400 ton rekolte bekleniyor. Bu topraklı tarımda aynı alana sahip olan bir alanda yapılan üretimin yaklaşık 5 katı.” şeklinde konuştu.

"Cappadocia Domatoes" adının tescilinin de yaptırıldığını ve Kapadokya domatesinin dünyaya açılacağını belirten proje yetkilileri, tesisin resmi açılışının önümüzdeki günlerde yapılacağını ifade ettiler. 

Güncelleme Tarihi: 20 Haziran 2014, 13:31

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52