banner50

banner52

16 Temmuz 2019 Salı

Şekerli içecek kanser riskini arttırıyor

Ayran Aşı Çorbası sadece doyurmuyor

Türk mutfağının yeni keşfedilmeye başlanılan lezzet hazinelerine bir yenisi daha eklendi. Sıcak yaz günlerinin vazgeçilmez çorbası Ayran Aşı lezzetiyle birlikte sağlığımız için de önemli.

banner46
26 Ağustos 2016 Cuma 16:26
Ayran Aşı Çorbası sadece doyurmuyor


Zengin besin içeriğine sahip, zayıflamadan sindirimi kolaylaştırmaya kadar birçok faydası olan ayran aşı çorbasının faydaları nelerdir? Acıbadem Maslak Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Öçal, ayran aşı çorbasının muhteşem faydalarını anlattı.

Öçal, günde iki kase tüketilebileceğini belirterek "Ayran aşı çorbası sıcak yaz günlerinde hem serinlemek hem de doygunluk sağlamak adına harika bir çorba alternatifi. Ayran aşı çorbası içinde bulundurduğu yoğurt, nohut ve buğdayla yüksek protein, lif ve kalsiyum ile besleyici değeri yüksek, hem diyet yapanların hem sağlıklı beslenenlerin hem de gelişme çağında olan çocukların faydalanabileceği bir besin” dedi.

Kemik ve diş sağlığını destekliyor
Yoğurt sayesinde içerdiği kalsiyumla kemik ve diş sağlığını destekliyor. Ayrıca ileriki yaşlarda kemik yoğunluğunun azalmasının önüne geçiyor. Eğer besinlerden yeterli kalsiyum alınmazsa, kemiklerdeki kalsiyum azalıyor ve vücut gerekli kalsiyumu kemiklerden sağlıyor. Bu da ileriki yaşlarda kemik erimelerine yol açıyor. Ayran aşı çorbası ise adı üzerinde içerdiği yoğurt sayesinde kemik gelişimine destek oluyor.

Zayıflamaya yardımcı oluyor
İçerdiği kalsiyum ile yağ yakımına destek olarak, kilo kaybına yardımcı oluyor. Yapılan çalışmalar yetersiz kalsiyum alanlarda özellikle karın bölgesi yağlanmasının arttığını gösteriyor. Kalsiyum enerji dengesinde görev alan en önemli minerallerden biri. Diyette alınan yağların emilimini azaltarak, bağırsaklardan atılımını kolaylaştırıyor. Yapılan çalışmalar günde 1500 mg kalsiyum tüketenlerin 3 yıl sonunda yağ depolarında yüzde 5-6 azalma olduğunu ortaya koyuyor. Ancak her şeyde olduğu gibi ayran aşı çorbasının da aşırısı zararlı.

Kanserden koruyor
Ayran aşı çorbasında kullanılan tahıllar protein içeriyor. Bitkisel proteinler, en az hayvansal proteinler kadar değerli ve özellikle vejetaryenlerin protein ihtiyaçlarını karşılamak için mutlaka günlük beslenmede yer verilmesi gerekiyor. Bitkisel protein kaynakları içerdiği fitokimyasallar, antioksidanlar ve lifler sayesinde, kötü kolesterolün düşürülmesine destek olurken, kanserden koruyucu rol de oynuyor. Ayran aşı çorbasındaki buğday ve nohut dışında, diğer kurubaklagil ve tahıllar da bitkisel protein içeriyor.

Hafızayı güçlendiriyor
İçerdiği tahıllar B grubu vitaminlerinden zengin. Özellikle enerji metabolizmasında rol oynayan B1 vitamininin en önemli kaynağı. B1 vitamini, vücuda alınan karbonhidratın yakılarak enerjiye dönüşmesini sağlıyor. Ayrıca kas ve dolaşım sistemi için de oldukça önemli. Yetersizliği durumunda dikkatsizlik, halsizlik ve hafıza zayıflığı görülebiliyor.

Kötü kolesterolü düşmesini sağlıyor
Beslenme ve Diyet Uzmanı Öçal, "Ayran aşı çorbası yüksek lif içeriği sayesinde bağırsaklardan yağ emilimini azaltarak kolesterolün düşürülmesinde faydalıdır. Çözünebilir lifler vücut tarafından sindirilemediği için ince bağırsağa gelerek jel halini alırlar. Burada oluşan jel yapı kolesterolü içine alarak, kolesterol ve ince bağırsak dokularının temasını önler. Böylelikle kolesterol ince bağırsaktan geri emilemeden lifle beraber vücuttan atılır” diye konuştu.

Hazımsızlık ve kabızlığı önlüyor
Kabızlık şikayeti olanlarda, bağırsak hareketlerinin hızlanmasına yardımcı olarak kolay dışkılamaya destek oluyor. Yoğurttan elde edilen ayran aşı çorbası, yoğurdun içerdiği bakteriler sayesinde bağırsak florasının düzenlenmesinde rol alıyor. Bağırsak florasının düzenlenmesi hazımsızlık, kabızlık gibi bir çok bağırsak rahatsızlığının giderilmesini sağlıyor.

Bağışıklık sistemini güçlendiriyor
İçeriğindeki yoğurdun probiyotik etkisi ile beraber bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve vücudun hastalık ve enfeksiyonlara olan direncini artırıyor. Kötü beslenme, stres, sık antibiyotik kullanımı, toksik öğelere maruz kalma gibi birçok etken bağırsaklardaki dost bakterileri etkileyerek sayıca azalmalarına sebep oluyor. Bağışıklık sistemimizin yüzde 70'i bağırsaklar tarafından yönetiliyor. Bu yüzden sağlıklı bir bağırsak florası hem bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor hem de bizi hastalıklara karşı koruyor. Ayran aşı yapımında kullanılan yoğurt ise en büyük probiyotik kaynaklarından biri.

Çocuk gelişimine katkı sağlıyor
Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Öçal, "Ayran aşı vitamin, mineral, lif ve proteinden zengin olduğu için besin değeri oldukça yüksek bir gıdadır ve özellikle çocuklarda büyüme ve gelişmeye destek olmaktadır. İçerisindeki yoğurt, nohut, buğday gibi besinlerle çocukların bağışıklık sistemini, kemik – diş sağlığını, bağırsak sağlığını destekler ve sağlıklı gelişimlerinde destek olur” şeklinde konuştu.

banner21

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    Kırmızı et fiyatlarının artışı hangisi ile ilgilidir?

    NAMAZ VAKİTLERİ
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    SAYFALAR
    KARİKATÜR
    SENDE YAZ
    Ziyaretçi Defteri
    Ziyaretçi Defteri

    Siz de yazmak istemez misiniz?

    Ziyaretçi Defteri
    ARŞİV
    banner20