Sirke obeziteyi bitirebilir mi?

"Sirke içmek şişmanlık sorununda etkili çözüm mü?" sorusuna kendi bilgi ve yöntemleriyle cevap arayan Prof. Dr. Erdem Yeşilada, bu konuda beklenti içinde olanları da uyarıyor.

Sirke obeziteyi bitirebilir mi?


Star gazetesindeki köşesinde "Sirke içmek şişmanlık sorununda etkili çözüm mü?" başlıklı sirke ile ilgili bir makale kaleme alan Prof. Dr. Erdem Yeşilada, eskiden ‘sağlık’ olarak algılanan kilo olgusunun şimdilerde çoğu insanın başına bela olduğu gerçeğini hatırlatıyor. Kilo problemine karşı ortaya atılan çözüm önerilerine sirke gerçeğini de ekleyen Yeşilada, araştırma sonuçlarının biraz hayal kırıklığına neden olabileceği konusunda okuyucularını uyarıyor.

Yazısında, "Şişmanlık sorununa çözüm arayışı oldukça ilgi çekiyor. Bilim adamları sorunu çözecek ilaçlar geliştirmeye ya da cerrahi çözüm getirmeye çalışıyor. İnternetteyse para kazanma peşinde olanlar var." hatırlatmasında bulunan Yeşilada, bu konuda sirkenin olası etkilerini şu sözlerle aktarıyor:
"Sirke’nin eski kayıtlarda sindirimi kolaylaştırmanın yanında binlerce yıldır deva olarak çeşitli enfeksiyonlara karşı da yaygın olarak kullanıldığı kayıtlı. Sirkenin temel bileşeni asetik asit. Ancak hazırlandığı meyveye göre değişen organik asitler ve bitki asitleri, vitaminler, amino asitler taşıyor."

Obezitedeki etkinliği konusundaysa farklı mekanizmalar ileri sürüldüğünü belirten Yeşilada, uzun vadede etkili olabileceği ihtimalini Japonya'daki araştırmayla örneklendiriyor:

"Bir Japon sirke üreticisi firma tarafından üç ay süre ile yüz elli beş obez bireyden yürütülen çalışmanın sonuçları bize bu konuda bir ipucu verebilir. Vücut ağırlığında azalma ve bel çevresinde incelme en erken 4 hafta kullandıktan sonra sağlanabiliyor. Ancak beklendiği gibi yüksek bir yarar gözlenemiyor."

Prof. Dr. Erdem Yeşilada, insanlarda yapılmış çalışma sayısının bu konuda net bir karar verilebilmesi için yeterli olmadığını sözlerine ekliyor.

Güncelleme Tarihi: 27 Ağustos 2016, 12:31

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52