Aydan Ü
stkanat Star gazetesindeki köşesinde "Şeftali, iyi olur on
unla
tatlı" başlıklı makalesinde şeftalinin
lezzetli tarihini, dünyaya nasıl yayıldığını ve nerelerde kullanılacağını anlatıyor.
Şeftali meyve
sinin, Orta Asya üzerinden göç yoluyla Buhara, Keşmir ve İran’a Çin üzerinden yayıldığını hatırlatan Üstkanat, "1885 yılına kadar İran’dan çıktığı sanılan şeftalinin, ünlü botanikçi De Condolle’nin ortaya koyduğu Çin’li olduğu tarihte kanıtlanmıştı." ifadesini kullanıyor.
Aydan Üstkanat, miladi tarihin başlarında Roma’ya, aynı dönem Fransa ve İtalya’ya götürülmesiyle tüm dünyaya hızla yayılmasını ise vazgeçilmez lezzetine bağlıyor ve ekliyor:
"Çünkü lezzetli bir meyve.
Reçeli, tatlısı tadanları kendisine h
ayran bırakıyor. Günümüze kadar çeşitleri sürekli arttırılan, sevilen bir meyve.Şeftalinin beyaz, sarı ve
kırmızı etli olarak Türkiye’de de 60 küsür çeşidi bulunmakta."
Şeftalinin kullanım alanları
Özellikle 'et şeftalisinin' tatlılarda, yani pişirilerek kullanılmasını tavsiye eden Üstkanat, "Koku
su parfümümsü, olgun ve beresiz olanlarını tercih edin. Özellikle de komposto yapacaksanız mutlaka beresizleri seçin. Tart,
pasta, kurabiyeye çok yakışan,
yoğurtlu ve bisküvili yediğinizde tadı damağınızda kalan şeftaliyi aklınıza gelen her türlü tarife uyarlayabilirsiniz." diyor.
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir, teşekkür ederiz.
Bu habere yorum yapan ilk siz olun!