Şeftalinin lezzetli yolculuğu

Star gazetesi gurme yazarlarından Aydan Üstkanat şeftali ile ilgili tarihi süreci, en çok bilinen çeşitlerini ve kullanım alanlarını açıklıyor.

Şeftalinin lezzetli yolculuğu


Aydan Üstkanat Star gazetesindeki köşesinde "Şeftali, iyi olur onunla tatlı" başlıklı makalesinde şeftalinin lezzetli tarihini, dünyaya nasıl yayıldığını ve nerelerde kullanılacağını anlatıyor.

Şeftali meyvesinin, Orta Asya üzerinden göç yoluyla Buhara, Keşmir ve İran’a Çin üzerinden yayıldığını hatırlatan Üstkanat, "1885 yılına kadar İran’dan çıktığı sanılan şeftalinin, ünlü botanikçi De Condolle’nin ortaya koyduğu Çin’li olduğu tarihte kanıtlanmıştı." ifadesini kullanıyor.

Aydan Üstkanat, miladi tarihin başlarında Roma’ya, aynı dönem Fransa ve İtalya’ya götürülmesiyle tüm dünyaya hızla yayılmasını ise vazgeçilmez lezzetine bağlıyor ve ekliyor:
"Çünkü lezzetli bir meyve. Reçeli, tatlısı tadanları kendisine hayran bırakıyor. Günümüze kadar çeşitleri sürekli arttırılan, sevilen bir meyve.Şeftalinin beyaz, sarı ve kırmızı etli olarak Türkiye’de de 60 küsür çeşidi bulunmakta."

Şeftalinin kullanım alanları
Özellikle 'et şeftalisinin' tatlılarda, yani pişirilerek kullanılmasını tavsiye eden Üstkanat, "Kokusu parfümümsü, olgun ve beresiz olanlarını tercih edin. Özellikle de komposto yapacaksanız mutlaka beresizleri seçin. Tart, pasta, kurabiyeye çok yakışan, yoğurtlu ve bisküvili yediğinizde tadı damağınızda kalan şeftaliyi aklınıza gelen her türlü tarife uyarlayabilirsiniz." diyor.

Güncelleme Tarihi: 27 Ağustos 2016, 14:13

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52