banner50

banner52

19 Nisan 2021 Pazartesi

Gıdalardan koronavirüs bulaşır mı?

Kebap yerken zehirlenmeyin!

Ünü dünyaya yayılan ve kentin simgesi olan Adana kebabının az pişmesi halinde gıda zehirlenmesine neden olabileceği açıklandı.

banner46
18 Nisan 2014 Cuma 11:48
Kebap yerken zehirlenmeyin!
Adana’daki Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Işıl Var, kentin simgesi olan Adana kebabının az pişmesi halinde gıda zehirlenmesine neden olabileceği uyarısında bulundu.

Adana kebabının sağlık açısından risk oluşturup oluşturmadığına ilişkin araştırma yapan Doç. Dr. Işıl Var, ulaştığı sonuçları açıkladı. Araştırmayı, bu yıl 4’üncüsü Adana’da gerçekleştirilen Geleneksel Gıdalar Sempozyumu’nda bildiri olarak sunulmak üzere yaptıklarını vurgulayan Doç. Dr. Var, "Yaklaşık 50 kebapçıda inceleme yaptık. Örnek olarak aldığımız kebapların bazılarının iyi pişmiş bazılarının az pişmiş olmasına dikkat ettik" dedi.

'DÜRÜM KEBABA DİKKAT'
Kebap tüketen insanların daha çok hijyenik koşullara özen gösterip, ’salaş yerlerde yemeyelim, iyi lokantalarda yersek daha iyi olur’ diye düşündüğünü söyleyen Doç. Dr. Işıl Var, şunları kaydetti:
"Kebap etinin pişirilmesiyle ilgili araştırmamızda özellikle tablacı olarak tanımlanan seyyar tezgahlarda satılan kebapları ele aldık. Adana kebabını bu kentte yemek gerekiyor ama herkes seviyor ve her yerde yeniyor. Ama bunun sağlık açısından bir riski var mı, yok mu? Bunu kimse düşünmüyor. Kebabı ister lüks lokantalarda isterse salaş yerlerde tüketin. Önemli olan kebap eti. Risk olarak görülen zaten ettir. Eğer et iyi pişmemişse o güzelim Adana kebabı sizi rahatsız edebiliyor. Bizim yaptığımız çalışmada kebap eti ve ekmek dilimleri örnek olarak alındı. Yaptığımız çalışmada az pişirilen kebapların sağlık açısından riskli olduğunu gördük. Özellikle toplu kebap tüketiminin yoğun olduğu yerlerde kebap hemen müşteriye yetişeceği için az pişirilebiliyor. Açıkta satılan kebap etinin az pişip pişmediğini görebilirsiniz ama dürüm olarak servis edilen kebap etini bilemezsiniz. Et iyi pişmemişse gıda zehirlenmesine yol açan mikroorganizmalar var. Bu nedenle nerede kebap yediğinizin önemi yok. Ama et iyi pişirildiği takdirde risk ortadan kalkıyor. Sadece bu kebapla ilgili değil, et ürünlerinin iyi pişirilmesi gerekir."

banner21

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    Kırmızı et fiyatlarının artışı hangisi ile ilgilidir?

    NAMAZ VAKİTLERİ
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    EN ÇOK OKUNANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    SAYFALAR
    KARİKATÜR
    SENDE YAZ
    Ziyaretçi Defteri
    Ziyaretçi Defteri

    Siz de yazmak istemez misiniz?

    Ziyaretçi Defteri
    ARŞİV
    banner20