Fırın enflasyonuna farklı çözüm

Türkiye, yakın gelecekte nüfus sayısına göre fırın enflasyonunun önüne geçilmesi amacıyla ekmekte taban fiyat konusunu tartışıyor.

Fırın enflasyonuna farklı çözüm
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, gelecek dönemde nüfus sayısına göre fırın enflasyonunun önüne geçilmesi ve ekmekte taban fiyat konusunda çalışmalarının süreceğini belirtti.

Türkiye Fırıncılar Federasyonu 5. Olağan Genel Kurulu, Büyük Anadolu Oteli'nde gerçekleştirildi.

Genel kurulda konuşan Başkan Halil İbrahim Balcı, diğer aday İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer'in eleştirilerine yanıt verdi.

Balcı, genel kuruldan genel kurula bir araya gelen bir federasyon olmadıklarını belirterek, "Bunu anlamak için görmek isteyen göz, duymak isteyen kulak lazım" diye konuştu.

Federasyon olarak yaptıklarını teşkilatların ve delegelerin bildiğini dile getiren Balcı, her zaman bir bütün olarak hareket ettiklerini ifade etti.

Özer'in fırın sayısı ve taban fiyat konusundaki federasyona yönelik eleştirilerine yanıt veren Balcı, şunları kaydetti:
"Önümüzdeki dönemde hem nüfus sayısına göre fırın sayısını belirleme, yani 5 bin nüfusa bir fırın olması... Taban fiyatla ilgili çalışma yapılması konusunda Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Hayati Yazıcı'nın talimat verdiğine hepiniz şahit oldunuz. (Özer) Niye bugüne kadar taban fiyat uygulaması yapılmadığını söylüyor? Bir binayı çatıdan yapmaya başlarsanız olmaz. Temelden gireceksiniz. Önce Türkiye'deki ekmek israfını ortaya koyduk. 2003 yılında bunu ilk kez gündeme taşıyan biziz. Önümüzdeki dönemde bu iki önemli konuda geçmişte olduğumuz gibi başarılı olacağımızı düşünüyorum."

Ekmek satış fiyatları konusunda taban fiyat uygulaması gelecek
Diğer aday Fahri Özer ise fırıncıların borç batağında yüzdüklerini ve evine ekmek götüremez hale geldiğini belirterek, Balcı'nın bu sorunları çözecek vizyon ve misyona sahip olmadığını savundu.  

Fırıncıların ekmeğin fiyatını belirlemelerine karşın, gramajını belirleyemediğini kaydeden Özer, "Trabzon'da 2 kilodan aşağı ekmek yenmez,  İstanbul'da ise 300 gram fazla geliyor. Seçilmemiz halinde gramaj konusunda odalarımıza tam yetki vereceğiz" diye konuştu.  

Balcı'yı, "son 6 ayda una ve mayaya zam gelmesine karşın ekmek zammı konusunda sessiz kalmakla" suçlayan Özer, kendisinin ekmeğe zam yapacaklarını söylediği dönemlerde, Balcı'nın "zam yok" açıklaması yaptığını anımsattı.

Özer, seçilmeleri halinde ekmek satış fiyatları konusunda taban fiyat uygulamasını getireceklerini bildirdi.

Bu arada genel kurul öncesinde delege olmayan bazı misafirlerin salona alınıp alınmaması konusunda gerginlik yaşandı. Özer, yaşanan gerginlikte ne kendisinin ne de Balcı'nın bir dahlinin olmadığını vurguladı.  

Eylemleri "provokatif" olarak nitelendiren Özer, "Kendi delegelerim adına genel kuruldan özür diliyorum. Sorumluları ise Allah'a havale ediyorum" dedi.

Davetliler arasında yer alan Dünya Fırıncılar Federasyonu Başkanı Peter Becker de yaşanan bazı gerginliklerin kendisini üzmesine karşın birlik ve beraberlik ortamı gördüğü için mutlu olduğunu söyledi.

Becker, "Türkiye'deki ekmeğin tadını lezzetli buluyorum, diğer ülkelerde bu lezzeti bulamıyorum" diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 07 Haziran 2014, 15:58

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52