Pekmez ve çayı şifa dağıtıyor

Silifke’de kendiliğinden yetişen andız ağaçlarındaki kozalaklardan yapılan pekmez ve çay, bir çok hastalığa şifa kaynağı oluyor.

Pekmez ve çayı şifa dağıtıyor
Mersin'in Silifke ilçesinde köylüler tarafından bin bir zahmetle toplanan, pekmez ve çayı yapılan andız kozalaklarının bir çok hastalığa iyi geldiği açıklandı.

Andız pekmezinin, tatlı olarak yemeklerin yanında yenilebilmesinin yanında şerbet yapılarak da içilebileceğini ifade eden Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can, toplanan kozalakların da ağırlıklı olarak başka illere gönderildiğini bildirdi.

Mahire Can, andız pekmezinin şeker hastalığı, mide ve bağırsak sancıları, kıl kurdu, bronşit, solunum yollarını açma, ağızdaki mikroplar ile soğuk algınlığına karşı faydalı olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
“Akdeniz Bölgesinin yüksek rakımlı bölgelerinde yetişip ardıç olarak bilinen ağacın kozalaklarının öğütülerek elde edilen andız unu ile yapılan andız çayı da pekmezdeki bütün faydaları içinde barındırmaktadır. Andız çayının özellikle kandaki şeker miktarını dengelediği, kansızlığa, bronşit, öksürük, ağız yaraları, verem, böbrek iltihabı, sedef hastalığı, sarılık, egzama, kaşıntı, mide bulantısı, akciğer ve karaciğere faydalı olduğu bilinir.”

Güncelleme Tarihi: 10 Haziran 2014, 10:01

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52