Kralların balı helal pazara girdi

Moskova'da düzenlenen 5.Uluslararası Moscow Halal Expo 2014 sergisine Altay Türklerinin ürettiği 'kral balı' damgasını vurdu.

Kralların balı helal pazara girdi

Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen 5.Uluslararası Moscow Halal Expo 2014 sergisinde Altay Cumhuriyeti'nin ünlü balı büyük ilgi gördü. 

Altay Cumhuriyetindeki bal, Rusya’da Krallar balı olarak adlandırılır. Rusya İmparatorluğu başkentine Sibirya’nın güneyinden ulaştırılan bu bal, çar sofrasını süslerdi.
Müslüman geleneğine göre arı, yeniden doğuş, çalışkanlık, düzen ve ruh temizliğinin sembolüdür. Kuranı Kerim'in 16. suresi 68. ayeti kerimesinde de arılardan bahsedildiği için sure "arılar" adını taşıyor. Arıların semavi bir özü var, yaptıkları bal ise göklerin nimeti. Hazreti Muhammed, oğul arılarının Cennet bahçelerine varmak yeteneğinde olduklarını söylemekle bu mucize ürün ve o ürünün yegane üreticisi arıların önemine işaret etmektedir.

Göklerin bu nimeti, insan organizmasının çok muhtaç olduğu mineraller ile vitaminleri içeren çok değerli terapötik üründür. Her çeşit bal gerek bağışıklığın sağlamlaştırılması, gerekse soğuk algınlığının önlenmesi ile tedavi edilmesinde kullanılabilir. Buna rağmen, bitkilerin türüne göre toplanması açısından her balın ek faydalı nitelikleri var.

Fuara bu yıl ilk kez katılarak bal ve arıcılık ürünlerini sergileyen Dom Kedroff şirketinin temsilcisi Mariya Voyevodina Altay balıyla ilgili şu bilgileri aktarıyor:
"Çam balı gibi eşsiz olanları da içinde, her çeşit doğal arı ürünlerini topladığımız kendi arı kovanlığımız var. Şu veya bu bitkinin çiçeklenmesine bağlı olarak arı kovanlığı bir yerden bir başkasına geçirilir. Dağlar, ormanlar, bayırların tümü Altay bölgesinin çevre koruma yerleridir. Arıların bal topladıkları otlar ile başka bitkilerin çoğu Kırmızı kitaba alınmıştır.
Yüzde 100 saf dağ Altay balı çok iyi bir doktordur. Balın kimi türleri ateroskleroza, bir başkası ise tiroid fonksyonunun artışına, üçüncüsü ise sinir hastalıklarına, çok aranan dördüncüsü ise kalp-damar hastalıklarına karşı kullanılır.
Bu dağ balı. Arı bu balı yalnız bizim bölgemizde yetişen çiçeklerden toplar. Sözünü ettiğim bal potasyum ile magnezyumun zengin kaynağı. Bu ürün kalp kası ile kan damarlarının sağlamlaşmasına yardım ediyor."

Güncelleme Tarihi: 09 Haziran 2014, 11:01

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52