Salep altın yılını yaşıyor

Yaz mevsiminde dondurma yapımında kullanılan ve ağırlıklı olarak tüketilen salep bu yıl altın yılını yaşıyor.

Salep altın yılını yaşıyor
Türkiye salep üretiminin en önemli merkezlerinden olah Burdur'un Bucak ilçesinde adeta salep bayramı yaşanıyor. Yaz mevsiminde dondurma yapımında kullanılan ve ağırlıklı olarak tüketilen salep bu yıl altın yılını yaşıyor. 

Ülkenin değişik bölgelerinde olduğu gibi Bucak’ta da bazı vatandaşlara ek gelir sağlayan salep’in en kalitelisi Akdeniz bölgesi ve Toroslar’da bulunuyor. Salep’in bu yıl bol olması nedeniyle şu anda fiyatlar 180 ile 200 TL arasında değişiyor.Salep sezonunun sonunda Bucak’ta salep toplayan vatandaşlar da salep alıcılarının yolunu tutmaya başladı. Sezon sonunda bu yıl salep veriminde büyük artış olduğu gözlendi.

Bu yıl ki salep sezonunu değerlendiren salep alıcısı Ali Uluışık, bu yıl salep’in bol olduğunu belirterek, “Bucak’ta yaklaşık 27 yıldır salep ticareti yapıyorum. Bu yıl ki salep bolluğu gibi bir salep sezonu görmedim. Bu yıl salep altın yılını yaşıyor diyebiliriz. Özellikle Bucak dışından salep çok geliyor. Bucak’ta da salep bol ama eskisi kadar salep toplayan yok. Sezon öncesi salep’in bu yıl ki verimi net belli değildi fakat sezon sonunda ürünün bol olduğu görüldü. Geçen yıla göre bu yıl fiyatlarda önemli bir değişiklik yok ama aşırı ürün artışı var. Bu yıl ki salep verimi geçen yılki verimi 3’e katladı. Türkiye genelinde bu yıl 100 ton salep toplanılması bekleniyor. Bucak ve ilçe dışında toplanan salepler kurutulduktan sonra satışa çıkarılmaya başlanıldı. Bize gelen salepler ağırlıklı olarak Bucak dışından geliyor. Bu yıl salebin bol olması fiyatlara da yansıdı şu anda kilosu 180 ile 200 lira arasında satılıyor.” dedi.

Güncelleme Tarihi: 09 Haziran 2014, 14:33

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52