Dengeli beslenmeyi birlikte öğrenecekler

Sabri Ülker Gıda Araştırmaları Vakfı ile Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle yürütülen, çocukların ve ebeveynlerin sağlıklı beslenme alışkanlığı geliştirmelerine destek olacak 'Yemekte Denge' eğitim programının pilot uygulaması, bu eğitim ve öğretim döneminde başlıyor.

Dengeli beslenmeyi birlikte öğrenecekler
Program, İstanbul Kasımpaşa'daki Tuz Ambarı'nda düzenlenen toplantıyla tanıtıldı. Toplantıda konuşan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, ilköğretim okullarındaki öğrencilerin sağlıklı beslenme alışkanlığını geliştirmeyi esas alan projenin hedef grubunu çocuklar kadar ebeveynler, öğretmenler, okul yöneticileri ve okullarda görev yapan tüm çalışanların oluşturduğunu söyledi. Dinçer, son çeyrek yüzyılda süratle artan bir ivmeye sahip olan obezitenin birçok önemli hastalığa zemin hazırlayan, hayat kalitesini etkileyen, kısaltan bir hastalık olduğunu ifade etti. Toplumun gıda, beslenme ve sağlık konularında bilgi ve bilincini artırmak amacıyla kurulan, bu alanda değerli bir birikime ve deneyime sahip Gıda Araştırmaları Vakfı'na, çocuklara ve toplumun sağlığına gösterdiği duyarlılık için teşekkür eden Dinçer, doğru ve dengeli beslenmeye ilişkin anne ve babanın tutumunun bu husustaki bilincinin, bir çocuğun doğru beslenme alışkanlığı edinmesinde önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı. Dinçer, yeterli ve dengeli beslenmenin öğrenildiği ve alışkanlığa dönüştüğü ilk ortam aile olsa da çocukların üzerinde büyük etkisi olan toplumsal ortamın, okulun, kitle iletişim araçlarının, hareketsiz hayat tarzının, fast food kültürünün de bu perspektifte yeniden değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Toplantıda konuşan GAV Bilim Kurulu Üyesi Dr. Zeki Ziya Sözen de, toplum sağlığının gelişimine destek olmak amacıyla kurulan vakfın, sağlıklı beslenme alışkanlığının küçük yaşlarda geliştirilmesi gerçeğinden hareketle, ilk projesini çocukların yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazanması için geliştirdiğini kaydetti. Proje, 2011-2012 eğitim öğretim döneminde Gaziantep, İstanbul, İzmir ve Trabzon'daki 40 pilot okulda, 8-11 yaş grubundaki öğrencilerin eğitimi ile başlayacak. Uygulama ile ilk etapta 20 bin öğrenciye ulaşılacak. Önümüzdeki yıllarda ise tüm Türkiye'de, ikinci sınıftan beşinci sınıfa okuyan öğrencilerin tamamına 'Yemekte Denge' eğitiminin verilmesi hedefleniyor. Programda çocuklara, "Dengeli bir şekilde her şeyi yiyebilirsin. Yapman gereken, dengeyi nasıl kuracağını öğrenmek." mesajı verilecek. Proje çerçevesinde önce öğretmenler, ardından 8-11 yaş grubundaki öğrenciler, sunumlar, alıştırmalar, kartlar ve posterler yardımıyla eğitilecek. Projenin internet sitesi 'www.yemektedenge.org' adresinde yer alan interaktif oyunlar ve videolarla öğrencilere eğitimlerini pekiştirme imkanı sunulacak.

Ensar Korkmaz, Mert Akyürek – Zaman

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52