Türkiye yerli limon armut ve avokado üretti

Türkiye'nin en fazla sayıda yabancı turist çeken 'turizm başkenti' Antalya, aynı zamanda seralardaki sebze üretimiyle 'tarım başşehri' konumunda.

Türkiye yerli limon armut ve avokado üretti
Türk tarımının buluşma noktası olan ve Antalya'da düzenlenen Growtech Eurasia Tarım Fuarı öncesinde sektör temsilcileri Türkiye'nin tarımda geldiği durumu bir toplantıyla ele aldı. Toplantıda konuşan Tarım Bakanlığı Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Başkanı Suat Yılmaz, ilk defa Türk armudu, Türk limonu ve Türk avokadosunu üretmeye başladıklarını açıkladı. Suat Yılmaz, "250 bin tohumu bir arada bulunduran Gen Bankası Ankara'da kuruldu. Enstitülerimizde 86 bin adet tohum barındırabilecek bir merkez kuruldu. Hepsi artık yerli. Bunların hepsini düne kadar ithal ederken, bugün dünyaya tohum ihraç etme noktasına geldik. 40'a yakın tohumu ihraç ediyoruz." dedi.

Suat Yılmaz'ın açıklamasına göre bakanlık tarafından 500 çeşidi bir arada bulunduran bir bahçe kuruldu, bunların 300 çeşidi yetişti. Son 6 yılda 103 çeşit tohum tescil ettirildi. Bu yıl 3 portakal tescil edildi. Bunlar Türk mühendisleri tarafından yapıldı. Çoğu çekirdeksiz ya da tek çekirdekli batem yıldızı mandalin, batem inciri, batem çok sulu limon çeşidi ve nar da tescil ettirilen meyveler arasında. Bu meyveler yerli teknoloji kullanılarak Türk mühendislerce ıslah edildi. Hicaz narı ana baba olarak kullanılarak değişik mevsimlerde çıkacak 4 çeşit nar üretildi. 20 çeşit mısır, 4 çeşit soya tescillendi. Türkiye şartlarında ıslah edildiği için bu tohumlar yurtdışından gelenlerden daha üstün özelliklere sahip. Susamda da yeni şekiller tescillendi. Tıbbi ve aromatik bitkiler araştırma merkezinde yeni türlerin endüstriye kazandırılmasıyla ilgili çalışmalar devam ediyor.

Antalya Tarım İl Müdürü Bedrullah Erçin, Türkiye'de 563 bin dekar sera olduğunu ve bunun 215 bin dekarının Antalya'da olduğunu söyledi. Antalya'nın sera üretiminde Türkiye'nin toplam üretiminin yüzde 38'ine sahip olduğunu belirten Erçin, "Türk tarım sektörünün 5 milyar 200 milyon TL'lik üretiminin 2 milyon 185 bin TL'lik kısmı seradan sağlanıyor." dedi. 42'si Antalya'da olmak üzere Türkiye'de 102 sebze tohumculuğu firması mevcut. Bu firmalar dünyada 40'tan fazla ülkeye sebze tohumu ihraç ediyor. Serada tozlaşma ve döllenmeyi sağlayan bambus arısı yetiştirilmesinde de Türkiye önemli yol aldı. 2010 yılında Antalya'dan 755 milyon Euro'luk bambus arısı ihraç edildi.

Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Zekai İlter de, "Türkiye'nin en kaliteli ve en iyi tohumları Antalya'da üretilmekte. Antalya, teknoloji taşının Türkiye'ye düştüğü nokta." dedi. Growtech Eurasia Tarım Fuarı yöneticisi Engin Er, fuara yurtdışından ilginin büyük olduğunu belirterek "Eurasia Tarım Fuarı'nda beş ulusal ülke pavilionu stant kuruyor. Küresel krizde 11 milyar dolar ihracata ulaşan tarım sektörüne yön veren fuara, uluslararası firmalar katılıyor." dedi.

Zaman

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52