Samsun'a Organik Tarım Müzesi

Samsun’un 19 Mayıs ilçesinde Türkiye’nin ilk ’Organik Tarım Müzesi’nin temeli atıldı.

Samsun'a Organik Tarım Müzesi
MEDICANA International Hastanesi Ankara Genel Müdürü Oğuz Engiz’in ziraat mühendisi babası Yalçın Engiz adına yaptırdığı ’Organik Tarım Müzesi’nin 19 Mayıs ilçesinde temel atma töreni gerçekleşti.

Törene AK Parti Samsun Milletvekili Ahmet Yeni, 19 Mayıs ilçesi Kaymakamı Kadir Ekinci, 19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu, kamu kurum ve kuruluşların üst düzey temsilcileri ve çiftçiler katıldı.

Törende konuşan AK Parti Samsun Milletvekili Ahmet Yeni, Samsun’un Bafra ve Çarşamba ovalarının tarım bölgesi olduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti: "Geçen hafta Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu, Samsun’a geldiğinde yaptığımız toplantıda gördük ki, barajlarımızın ömürleri bitmek üzere ama tarım alanların sulama çalışması geçmiş yıllara oranla hızla devam ediyor.

Özellikle 19 Mayıs ilçesinde bir baraj ve gölet çalışması askıya alınmıştı, biz organik tarımın gelişmesini görünce projeyi tekrar devreye soktuk. Hem belediye ve köylerinin su sorununu çözecek, hem de tarımsal sulama sorununu bitirecek baraj ve sulama projesini yapacağız. Özellikle organik tarımda damla sulamayla yapılan tarımsal yatırımın yüzde 50’sini devlet karşılıyor." MEDICANA International Hastanesi Ankara Genel Müdürü Oğuz Engiz, Samsun’un tarım alanında Türkiye’nin gurur duyduğu bölgelerin başında geldiğini söyledi.

Samsun’da ürecilerin tarımda yenilikleri kovaladığını belirten Engiz, "Dolayısıyla organik tarım yeni bir kavram ve Orta Karadeniz Bölgesi’nde organik tarıma çok büyük ilgi ve alaka var. Bölgenin insanı yenilikçiliği tarımda da gösteriyor. Organik tarımı geliştirmek ve daha ileriye götürmek adına burada eğitim faaliyetleri vereceğiz, ilk olarak burayı bir müze şeklinde düşündük.

Çiftçilerin gelip ziyaret edebilecekleri, interaktif bilgi alabilecekleri organik tarım kütüphanesi içinde olacak" diye konuştu.

Yurt içi ve dışından organik tarım uzmanlarının gelerek üreticilere bilgi vereceğini kaydeden Engiz, şöyle devam etti: "Tarım alanında bölge insanının başarılarını artırmak adına çalışmalar sürdüreceğiz. Bu müzeyi de babam adına yapmayı planladık. Babam Yalçın Engiz burada doğup büyümüş ve ziraat mühendisi olarak burada yıllarca görev yapmıştır.

Türkiye ilk organik tarım müzesine kavuşmuş olacak. Ülkenin dört bir tarafından çalışmalarımıza katılan üreticiler olacak. Toplam 500 metrekare alanda inşa edilecek olan müzeyi 2012 Haziran ayında açmayı planlıyoruz." Ziraat Mühendisi Yalçın Engiz ise, 19 Mayıs ilçesinde kurulacak ’Organik Tarım Müzesi’ için Türkiye’de ve dünyada organik tarımla ilgili yazılmış tüm kitapları, araştırmaları ve eğitici videoları müzede toplayacaklarını ifade etti.

Yalçın Engiz, organik tarım yapmak isteyen üreticilerin, organik tarım üzerine araştırma yapacak olan üniversite öğrencileri ve öğretim görevlilerinin buradan yararlanmasını sağlayacaklarını sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından müzenin temeli atıldı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52