Türkiye’de her 3 kişiden biri şişman!

Türkiye’nin yeni sorunu aşırı kilolar. Fazla kiloluluk kentlerde, obezite ise kırsal kesimde sık görülüyor.

Türkiye’de her 3 kişiden biri şişman!
Türk Obezite Vakfı’nın yaptırdığı geniş kapsamlı araştırmaya göre, Türkiye’de fazla kiloluluk ve obezite (aşırı şişmanlık) özellikle 30 yaşından sonra artmaya başlıyor. Eğitim düzeyi yükseldikçe fazla kiloluluk ve obezite oranı azalırken, medeni durum da obeziteye yatkınlığı etkiliyor.

 Sağlık Bakanlığı tarafından “kronik hastalıklar” listesine alınan obezite ile başa çıkmak ve kamuoyunu bu sinsi düşman hakkında bilgilendirmek amacıyla geçen yıl altyapısı Roche ilaç firması tarafından desteklenen “Obezite Çalışma Grubu” oluşturuldu, bu oluşumu geçen ay yasallaşan Türk Obezite Vakfı izledi. Vakıf tarafından gerçekleştirilen geniş kapsamlı bir araştırma ise aşırı şişmanlığın Türkiye için büyük bir tehdit oluşturduğunu gözler önüne sererken, Türk insanının yüzde 19’unun fazla kilolu, yüzde 15.6’sının ise obez olduğunu gösterdi.

Türkiye’nin obezite fotoğrafını çekmek için yapılan bu araştırmada İstanbul, İçel, Diyarbakır, Aydın, Eskişehir ve Samsun’da yaşayan 18 yaş ve üzerindeki 8 bin 674 kişinin boyları, kalça ile bel çevresi ve vücut ağırlığı ölçüldü, ayrıca kandaki toplam yağ ve şeker oranı saptandı. Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye’de fazla kiloluluk ve obezite özellikle 30 yaşından sonra artmaya başlıyor ve 55-64 yaşları arasında en yüksek oranlara ulaşıyor. Türkiye‘de fazla kiloluluk kentlerde (yüzde 19.6), obezite ise kırsal kesimde (yüzde 17.0) sık görülüyor.

DEPRESYONLA BAĞLANTILI

Eğitim düzeyi yükseldikçe fazla kiloluluk ve obezite oranı azalırken, medeni durum da obeziteye yatkınlığı etkiliyor. Hiç evlenmemiş grupta fazla kiloluluk oranı yüzde 5.5 oranında görülürken, boşanmışlarda bu oran yüzde 19.1’e, eşini kaybetmiş olanlarda yüzde 22.4‘e çıkıyor. Hiç evlenmemişlerin yüzde 2.5’i obez. Boşanmışların yüzde 13.2’sinin, dul kalanların ise yüzde 32.3’ünün obezite ile başı dertte. Araştırma sonuçlarına göre, bu rakamlar, depresyon ile kilo alımı arasındaki bağlantıyı da ortaya koyuyor.

Obezite, çok çeşitli hastalıklara neden oluyor ve insan ömrünü kısaltıyor. Fazla ve aşırı kiloluluk, başta hipertansiyon, kanda bulunan yağ oranları arasındaki dengesizlik, eklem hastalıkları ve şeker olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkarıyor.

BİR AN ÖNCE ÖNLEM ALINMALI

Ayrıca, bel ağrısı, safra kesesi hastalıkları, uyku apnesi, koroner arter hastalığı, gut, meme, rahim ve kalın bağırsak olmak üzere çeşitli kanser hastalıkları, yumurtalıklarda kist oluşumu, varis, idrar kaçırma, kısırlık ve psikososyal bozukluklar da obezite ve fazla kiloluluktan kaynaklanabiliyor.

Araştırmanın sonuç bölümünde, Türkiye’de fazla kiloluluk ve obezite sıklığının, halk sağlığı yönünden zaman kaybetmeden önlemler alınmasını gerektirecek kadar yüksek olduğuna dikkat çekildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52