Mars'ta tarım üretimi mümkün oldu

Mars toprağına ekilen domates, fasülye ve turplar başarıyla yetiştirildi. Ürünler, dünyada yetişenlerle yakın boyutlara sahip. Sırada tatlarının keşfi var...

Mars'ta tarım üretimi mümkün oldu


Botanikçiler, Mars toprağına ektikleri domates, fasülye ve turpları başarıyla yetiştirdi. Daha da önemlisi, Mars toprağı ile yetiştirilen sebzeler, yeryüzündeki toprakta yetişenler ile neredeyse aynı boyutta büyüdü. Mars toprağı ile Dünya toprağında sebzelerin yetişme süresi arasında ise çok küçük bir fark oluştu.


Soldan sağa Ay, Mars ve Dünya topraklarıyla yetiştirilen fasülyeler

Hollanda'daki Wageningen Üniversitesi'nden araştırmacılar 2014 yılından beri, çevrebilimci Wieger Wamelink önderliğinde NASA tarafından Mars ve Ay'dan simüle edilen topraklarla sebze üretmeye çalışıyor. Daha önce başarıyla hem Mars hem de Ay toprağıyla sebze üretmeyi başaran ekip, bu sefer daha da önemli bir gelişmeye tanıklık etti.
Mars toprağına ekilen domates, fasülye, turp, roka, çavdar ve bahçe teresinin hasat zamanı geldiğinde sebzeler, yeryüzündeki toprakta yetişenlerle neredeyse aynı boyutta büyüdü. Ayrıca, Mars toprağı ile Dünya toprağında sebzelerin yetişme süresi arasında çok küçük bir fark oluştu. Böylelikle botanikçiler, Mars'ta tarım ile ilgili en kritik sorulardan biri olan hasat süresi ve boyut sorularına yanıt bulmuş oldu. 


Mars toprağında yetiştirilen domates

Araştırmacıların bu başarısı, Mars'ta tarımın önündeki engelleri tam olarak ortadan kaldırmıyor. Gizmodo'ya konuşan araştırmanın lideri Wamelink, Mars'ta tarım yapabilmek için oldukça büyük bir bütçeye ve çok iyi hesaplanmış bir zamanlamaya ihtiyaç olduğunu söylüyor. Wamelink'e göre sebzelerin yetişmesi için gerekli olan ışık ve temiz suyu temin etmek, kumaşlarla çevrili büyükçe bir kapalı alan oluşturmak da hiç kolay değil.

Bu deney ile birlikte Mars'ta tarım ile ilgili en kritik sorulardan birine yanıt bulduklarını düşünen araştırmacılar, Mars toprağı ile Dünya toprağında yetişen bitkilerin aynı boyutlarda büyüdüklerini ispatlamış oldu. Fakat Mars toprağı ile üretilen bitkilerin tatlarının Dünya toprağıyla yetişenler ile aynı olup olmadığını anlamak için biraz daha beklemek gerekecek. 
Wamelink, sebzelerin tadılmasının güvenli olup olmadığı konusunda çalışmalarına devam ettiklerini söylüyor. Araştırmacılara göre Mars toprağında bulunan ağır metaller, bu toprakta yetişen sebzelere de geçiyor olabilir. Bu yüzden ekip, bu yıl gerçekleştirecekleri bütün deneyleri, Mars toprağı üzerinde yetişen bitkilerin yenilebilir olup olmadığı üzerine yoğunlaştıracak. Gizmodo.com


Mars toprak yüzeyinde yetişen bir kırmızı turp


Güncelleme Tarihi: 12 Mart 2016, 14:57

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52