Yaşlılıkta tüketilmesi gereken 4 besin

Yaşlı bireylerin dört besin grubunu her gün yeterli ve dengeli miktarlarda tüketmesi büyük önem taşıyor. Beslenme şekli, bu dönemdeki birçok hastalığın önlenmesinde etkili.

Yaşlılıkta tüketilmesi gereken 4 besin


Gıdavitrini - Beslenme ve diyet uzmanı Prof. Dr. Ayla Gülden Pekcan, yaşlı bireylerin dört besin grubunu her gün yeterli ve dengeli miktarlarda tüketmesinin büyük önem taşıdığını belirtti. Pekcan, yaşlı bireylerin her gün, süt ve süt ürünleri, kırmızı et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagiller, yağlı tohumlar, taze sebze ve meyveler ile ekmek ve tahıl gruplarındaki ürünleri tüketmelerini önerdi. 
Uzmanlar, yaşlılarda enerji gereksiniminin, fiziksel aktivitenin azalmasına bağlı olarak yetişkin döneme göre daha düşük olduğunu vurgularken, beslenmenin bu dönemdeki birçok hastalığın önlenmesi açısından çok önemli olduğunu vurguluyor. Yaşlılarda şişmanlık veya zayıflık, kas dokusu kaybı, beslenmeye bağlı kronik hastalıklar, osteoporoz ve kemiklerde kırıklar, vitamin ve mineral yetersizliklerinin sık görülen beslenme ve sağlık sorunları olduğunu belirten Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayla Gülden Pekcan, şu bilgileri verdi: 
“Yaşlılık döneminde yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması, gereksinme duyulan besin ögelerinin vücuda alınması, beslenmeye bağlı kronik hastalıkların oluşumunun önlenmesi, sağlığın korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi ile yaşam kalitesinin arttırılması için önem taşımaktadır. Yaşlanma ile görülen fiziksel, hastalık durumu, psikolojik ve sosyal değişiklikler, oluşan tat ve koku almadaki azalma, diş kayıpları, iştahsızlık, besinlerin sindirimi ve besin ögelerinin emilimin azalması gibi birçok etmen beslenmeyi olumsuz etkileyebilmektedir.”

Yaşlılık döneminde günlük enerji miktarları hakkında da bilgi veren Pekcan yaşlı dönem beslenmesini ise şöyle özetledi:
“Yaşlılarda günlük enerjinin %12-15’inin proteinden gelmesi, kilogram vücut ağırlığı başına 0.8-1.0 gram protein alınması ve proteinin de iyi kaliteli kaynaklardan (tavuk, kırmızı et, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri) sağlanması gerekmektedir. Diyetle yağ alımı enerjinin %25-30’u, karbonhidrat alımı enerjinin %55-60’ı kadar olmalıdır. Yaşlı bireylerin dört besin grubundan her gün yeterli ve dengeli miktarlarda tüketmesi büyük önem taşımaktadır. Dört besin grubunu; Tavuk, kırmızı et, balık, süt ve süt ürünleri, yumurta, kuru baklagiller, yağlı tohumlar, taze sebze ve meyveler, ekmek ve tahıllar (tam tahıl, bulgur, pirinç, makarna vb.) oluşturmaktadır.”

Güncelleme Tarihi: 17 Mart 2016, 15:37

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52