Erzincan tulum peyniri için çarpıcı yorum

Erzincan Valisi Süleyman Kahraman, ilde 5-6 bin ton tulum peyniri üretildiğini ancak 30-40 bin ton sevkiyat yapıldığını açıkladı. Peki bu ne anlama geliyor. İşte detaylar...

Erzincan tulum peyniri için çarpıcı yorum


Gıdavitrini - Erzincan Valiliği Koordinasyonunda İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce coğrafi işaret tescil belgesine sahip "Erzincan tulum peynirinin", patent alınarak markalaşması yolunda yapılacak çalışmaların ele alındığı “Tulum Peyniri Çalıştayı” düzenlendi. 2 gün süren Tulum Peyniri Çalıştayı'nda çarpıcı bilgiler paylaşıldı.
Yerel lezzetlerin markalaşması adına bir ilk olan çalıştaya, Erzincan Valisi Süleyman Kahraman, Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, Erzincan Üniversitesi Rektörü İlyas Çapoğlu, Vali Yardımcısı Fatih Kaya, Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, dokuz ilin Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürleri, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı temsilcileri ile üniversitelerden akademisyenler ve sektör temsilcileri katıldı.

Tulum Peyniri Çalıştayı'nın açılışında konuşan Erzincan İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sırrı Yılmaz, 430 bin hektar mera alanı ve 500 bine yakın küçükbaş hayvan varlığına sahip Erzincan'ın, bu alanda ciddi bir potansiyeli bulunduğunu vurguladı. 



Tulum peynirini geliştiremedik
Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, tulum peynirinde 1970'li yılların kalitesinden uzaklaşıldığını, gerisinde kalındığını, bunun da marka değere zarar verdiğini söyledi. Başsoy, "Tulum peynirini geliştiremedik, tulum peynirinde istenilen kaliteyi yakalayamadık, tulum peynirini markalaştıramadık, ihraç edemedik, bugün yapılan tulum peyniri 1970'li yıllarda yapılan tulum peynirinin çok gerisine düştü. Peyniri çeşitlendirmek, peynirin ambalaj sistemini değiştirmek, peyniri her mevsim tüketilecek hale getirmek zorundayız" diye konuştu.

Türkiye'nin tulum peyniri
Çalıştay kapsamında katılımcılara hitaben bir konuşma yapan Erzincan Valisi Süleyman Kahraman, her şehrin marka ürünler üretmeye çalıştığını, Erzincan’ın bu konuda, tulum peyniri ile zaten meşhur bir ürüne sahip olduğunu ifade etti.
Süleyman Kahraman, Erzincan tulum peynirinin Türkiye’nin tulum peyniri olduğunu vurgulayarak, "Gerçekten böyle bir çalıştaya ihtiyaç vardı. Bu Tulum peyniri Türkiye’nin tulum peyniridir. Biz özellikle Erzincan tulum peynirini önemsiyoruz." dedi.

Patentini almamız gerekiyor
Tulum peynirinin tüm Türkiye’de hemen her yerde "Erzincan tulum peyniri" olarak anıldığına işaret eden Kahraman, şehrin bu markalaşmış ürününün nasıl daha iyi noktaya taşınabileceğini ele aldıklarını ifade etti. Kahraman, bu değerin korunması, ekonomik olarak kazanç sağlanması için yapılması gerekenler olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
"İlimizde 5-6 bin ton tulum peyniri üretiliyor fakat ilimizden 30-40 bin ton, belki daha fazla tulum peyniri sevkıyatı tüketimi söz konusu. Demek ki sağdan soldan Malatya’dan, Diyarbakır’dan şurdan burdan peynir geliyor, onun içine bir katkı vererek biraz da kaliteyi bozarak "Erzincan tulum peyniri" diye sunuluyor. Bu gerçekten doğru değil. Bizim bu konuda markalaşmamız devam ederken, muhakkak burada patentini almak zorundayız. Tabii coğrafi işaretimiz var ama bu yetmiyor, patentini alıp bunun takibini yapmak zorundayız."

Tulum Peyniri Çalıştayı, katılımcılarla çektirilen hatıra fotoğrafıyla sonlandı.

Güncelleme Tarihi: 18 Mart 2016, 13:32

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52