Kilosu çeyrek altınla yarışıyor

Mutfakta kullanılmakla birlikte mitolojik rivaletlere konu olmasıyla da ünlenen bu bitkinin kilosu çeyrek altınla yarışıyor...

Kilosu çeyrek altınla yarışıyor

Yemeklere verdiği lezzetle bilinen ve bir rivayete göre Kleopatra'nın süt banyosu yaparken sütün içine kattığı söylenilen ‘haspir’ bitkisi, kilo fiyatı ile altınla yarışıyor.

Toplanması çok zahmetli olan haspir bitkisi yöreden yöreye farklı isimlerle anılıyor. İç Anadolu’da safran ismi ile bilinen haspir bitkisi, Gaziantep’te haspir ismi ile satılıyor ve 150 liradan alıcı buluyor.

16 yıllık baharat esnafı Eyüp Sinan Boztepe, “Gaziler Caddesi’nde baharatçılık yapıyorum. 1998 yılından bu yana baharatçılık mesleğini sürdürüyorum. Bu sattığımız haspir, geçmişi çok eskiye dayanan bir üründür” dedi.

KLEOPATRA DA SÜT BANYOSUNDA KULLANMIŞ
Boztepe, ünlü kraliçe Kleopatra’nın bir rivayete göre haspir bitkisini süt banyosu yaparken kullandığını söyledi. Boztepe, “Bir rivayette Kleopatra’nın bile kullandığı söyleniyor. Süt banyosu yaparken içine sütün içine safran attığı söyleniyor. Bir rivayette ciltteki pürüzleri giderdiği konuşuluyor. Kleopatra’nın süte katması da bu amaçladır. Bildiğiniz gibi Kleopatra’nın süt banyosu dillere destandır. Bu ürünle daha pürüzsüz bir cilde sahip olunabileceği söyleniyor. Bölgelere göre farklı isimleri var safranın. Bizdeki ismi haspirdir. Arapça ve Kürtçe’de zaffur, zafran diye geçer. Bildiğiniz gibi ülkemizin bir ilçesine safran ismini bu bitki vermiştir” diye konuştu.

ÇEYREK ALTINLA YARIŞIYOR
Kilogramı 150 liradan satılan haspir bitkisinin çeyrek altınla yarıştığını aktaran Boztepe, “Bunun kilogram fiyatı 150 lira civarında satıyoruz. Kilo bazında alan maalesef yoktur. 20-30 gram kadar alınıp bir yıl boyunca azar azar yemeklerde kullanıyor vatandaşlarımız. Genellikle yoğurtlu yemeklere, pirinç pilavlarına renk vermesi, göze hitap etmesi için kullanılıyor. Yani şu anda kilogramı 150 lira. Şu anda bir urup altının fiyatı da yaklaşık 140-150 lira civarında. Altınla birebir gidiyor diyebiliriz. Haspirin sabah namazından önce toplanması uygun görülüyor. Çünkü dikenli bir bitkinin içerisinde çıktığı için zaten toplayan ellerde nasırlı diye tabir ettiğimiz o acıyı duymayacak eller. Güneşi görünce sertleştiğinden dolayı toplanmasında zorluk yaşanıyor. Onun için sabah namazı saatlerinde bir iki saatte toplanabiliyor. Pahalı olmasında bunun da tabii ki etkisi var. Toplayacak kişi bir günde en fazla bir kilogram toplayabiliyor” ifadelerini kullandı.
iha.com.tr

Güncelleme Tarihi: 06 Şubat 2014, 13:15

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52