Sağlıklı nesil sağlıklı gelecek demektir

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, 10 Şubat'ta başlayacak Okul Sütü projesinin Türkiye'nin geleceği açısından hayli önemli olduğunu söyledi.

Sağlıklı nesil sağlıklı gelecek demektir

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, okul sütü programlarının sağlıklı nesiller yetişmesi açısından sosyal tüketim alışkanlıklarının artırılarak süt ve süt ürünlerine talep yaratılması ve süt sektöründe arz-talep dengesinin sağlanması açısından ekonomik fayda sağladığını bildirdi.

Şemsi Bayraktar, program kapsamında 2013-2014 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde, özel okullar dahil 30 bin 885 okulda, velilerinden izin alınmış toplam 6,5 milyon anaokulu ve ilkokul öğrencisine, pazartesi, çarşamba ve cuma günleri olmak üzere haftada 3 gün süreyle toplamda 303 milyon adet 200 mililitre uzun ömürlü (UHT) içme sütü dağıtılacağını belirtti.

“SAĞLIKLI ÇOCUKLUK, SAĞLIKLI NESİLLER DEMEKTİR”
Çocukların, geleceğin fiziksel ve zihinsel sağlıklı toplumunu oluşturabilmesi için sağlıklı beslenmesinin şart olduğunun altını çizen Bayraktar, şunları kaydetti:
“Çünkü sağlıklı beslenme sağlıklı çocukluk, sağlıklı çocukluk da sağlıklı yetişkinlik ve sağlıklı nesiller demektir. Bu yüzden henüz küçük yaştayken çocuklara düzenli süt tüketimi alışkanlığının kazandırılması gerekmektedir.
Okul sütü programları içme sütü alışkanlığı kazandırılarak sağlıklı nesiller yetiştirmek yanında, aynı zamanda süt hayvancılığında istikrarı sağlamak ve süt piyasasını düzenlemek için bir araç olarak kullanılmaktadır.

Yakın zamanda 25 milyon ton süt üretiminin hedeflendiği ülkemizde, düşük kişi başı içme sütü tüketimi, üretilen sütün tüketiminde sıkıntı yaşanmasına neden olabilecektir. Bu nedenle son iki yıldır uygulanan, tüm dünyada talep artırıcı politikalardan biri olarak kabul edilen okul çağındaki çocuklarımıza 200 mililitre uzun ömürlü süt dağıtımı, bazı eleştiri ve tartışmalara rağmen başarılı bir şekilde yürütüldü. TZOB olarak uygulama dönemlerinde de belirttiğimiz üzere, bu programı çok önemsiyor ve atılan bu olumlu adımı sonuna kadar destekliyoruz.”

“EK GIDALARLA ÇEŞİTLENDİRİLMELİ”
Okul sütü programlarının sağlıklı nesiller yetişmesi açısından sosyal, tüketim alışkanlıklarının artırılarak süt ve süt ürünlerine talep yaratılması ve süt sektöründe arz-talep dengesinin sağlanması açısından da ekonomik fayda sağladığını bildiren Bayraktar, şöyle devam etti:
“Bu nedenle, sağladığı fayda ve gelişmiş ülkelerdeki uygulamalar dikkate alındığında, bu programın başlatılmasının yanında, ayrıca bu programın kesintisiz devam ettirilmesi ve peynir, yoğurt, ayran, tereyağı gibi süt ürünleri, bal, fındık, kayısı, elma gibi gıdalarla çeşitlendirilmesi çok daha faydalı olur. Böylece, bu programların uygulandığı ülkelerdeki gibi çeşitlendirilmiş süt ve süt ürünleriyle sağlıklı nesillerin yetiştirilmesi devlet garantisine alınmış olacaktır.

Şunu biliyoruz ki, uzun vadede yürütülecek ‘okul sütü programı’ sayesinde Türkiye’de süt kalitesi ve tüketimi artırılırken, aynı zamanda hayvancılık ve hayvancılıkla ilişkili diğer sektörler de gelişecek; bu sektörlerde daha fazla istihdam sağlanacaktır.”
iha.com.tr

Güncelleme Tarihi: 06 Şubat 2014, 18:09

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
YORUMLAR
Dilan sakci
Dilan sakci - 6 yıl Önce

Sağlıklı nesiler ilgili şehir

Dilan sakci
Dilan sakci - 6 yıl Önce

Sağlıklı nesiler ilgili şehir

Hayriye
Hayriye - 5 yıl Önce

Sağlıklı nesil nedir?♡

Edanur Aytekin
Edanur Aytekin - 3 yıl Önce

Bence çok güzel bir yarışma

SIRADAKİ HABER

banner50

banner52