Defne üretimine Türkiye damgası

Yaprağı yağ, sabun ve kozmetik ürün yapımında kullanılan defne ağacının, Türkiye üretiminin yüzde 60'ını karşılayan Mersin'deki yetişme alanları genişletilecek.

Defne üretimine Türkiye damgası

Toros Dağları'nda yetişen ve yaprağı yağ, sabun, kozmetik ürünleri yapımında kullanılan defne ağacının, Türkiye'deki üretiminin yüzde 60'ını karşılayan Mersin'deki yetişme alanları genişletilecek. Yaprakları farklı alanlarda kullanılan ve orman köylüsüne gelir sağlayan defne ağaçlarının yetişme alanlarının artırılması için Orman Bölge Müdürlüğünce çalışma başlatıldı.

Çalışma kapsamında ıslah edilerek köylülere tahsis edilen alanlarda ağaç üretiminin artırılması hedefleniyor. Mersin Orman Bölge Müdürü Abit Baca, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin odun dışı orman ürünleri akımından zengin bir ülke olduğunu söyledi.

Sorumluluk sahalarına bağlı 11 orman işletme müdürlüğünde defne envanterinin tamamlandığını ifade eden Baca, bu bağlamda odun dışı orman ürünleriyle ilgili yaklaşık 50 bin hektar alanda rehabilitasyon çalışmaları yapıldığını, bu alanın 23 bin hektarının defne sahası olduğunu bildirdi. Tespit edilen bu alanların ıslah çalışması yapılarak ağaçlandırmaya uygun hale getirileceğini belirten Baca, böylece ürün miktarı ve elde edilen gelirin artırılacağını kaydetti.

ÜRETİMİN BÜYÜK BÖLÜMÜNÜ TÜRKİYE KARŞILIYOR
Dünyada defne yaprağı üretiminin yüzde 90'ını Türkiye'nin karşıladığını, ülkedeki üretimin yüzde 60'nın ise Mersin'de olduğunu vurgulayan Baca, şöyle konuştu: ''Defne üretiminde önemli bir potansiyele sahibiz. Bu yüzden vatandaşlarımıza defne bitkisinin aslında bir 'define' olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Bu konuda farkındalık oluşturmak, köylülerimizin refahını ve gelirini artırmak için defneye yönelik iyileştirme çalışmaları yapıyoruz. Mersin'in yıllık defne yaprağı üretim kapasitesi 6 bin 500 ton civarında olmasına rağmen bin 500 ton civarında üretim yapılabiliyor. Başlattığımız çalışmayla yıllık 6 bin 500 ton civarında olan defne yaprağı üretim kapasitemiz, iyileştirmenin ardından yaklaşık 42 bin tona çıkacak."

KİLOSU 50 KURUŞ- 1 LİRADAN SATILIYOR
Köylüye maddi katkısı artacak Orman köylüsünün defne yaprağını yaş halde kilosunu 50 kuruş-1 lira arasında sattığını bildiren Baca, üretim alanlarının genişlemesiyle köylünün defneden elde edeceği gelirin de artacağına dikkati çekti. Vatandaşları yaşadıkları bölgede kalkındırabilmek için gayret gösterdiklerine işaret eden Abit Baca, şöyle devam etti: "Köylülerimiz, yıllık en düşük bin tonda 500 bin lira gelir sağlamış olacak. Köylümüzün, çapalama veya sulama yapmadan sadece yaş sürgünü koruyarak defneyi kesmesi, tüccara kaliteli ve düzenli olarak ürünü teslim etmesi yetecektir. Bölge müdürlüğü olarak vatandaşlarımız için Tarsus, Yenişehir, Toroslar, Erdemli, Silifke ve Anamur ilçelerimizde defne sahalarına yönelik iyileştirme ve koruma yapmaktayız. Bu sahaları rehabilite ederek muhtarlarımızın beyanı üzerine o köylerde kaç hane varsa sahalara bakmaları karşılığında paylaştıracağız. Aramızda düzenleyeceğimiz şartnameyle köylülerimize ayrıca kullanım belgesi vereceğiz."

Güncelleme Tarihi: 15 Ocak 2014, 14:09

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
YORUMLAR
Gülhan Kara
Gülhan Kara - 10 yıl Önce

Aynı çalışmanın Hatay-Antakya bölgesinde de yapılması lazım. O bölge halkı Defne konusunda oldukça bilinçli. Zyağı + defne sabun atolyeleri yaygın

SIRADAKİ HABER

banner50

banner52