Et üretimine devlet desteği geliyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ‘et tipi’ yerli ve melez büyükbaş hayvan ırkları için destek kampanyası başlatacak.

Et üretimine devlet desteği geliyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, yerli ve melez büyükbaş hayvan ırkları için et tipi popülasyon oluşturma çalışmaları için yıl içinde destek kampanyası başlatacak. İstanbul Sanayi Odası, Et, Balık ve Süt Mamulleri Sanayii Meslek Komitesi toplantısında sektör, sorunlarını ve çözüm önerilerini masaya yatırdı. Toplantıda konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, Türkiye’de tarım sektörünün artık ileri teknolojiye geçmesi, Ar-Ge çalışmalarına önem vermesi gerektiğini vurguladı. Özelikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 3 bin TL maaş almasına rağmen insanların çobanlık yapmak istmediklerini kaydeden Mirmahmutoğulları, “Burada sorun sosyal güvence. Burada İş-Kur ile birlikte eğitimler vereceğiz. Daha sonra maaşlarının belirli bir kısmını biz vereceğiz. Bir de sosyal güvencelerini yapacağız. İsimleri de çoban değil, sürü yöneticisi olacak. 500 başlık sürülere bölersek 5 bin, 250 başlık çiftlikler için 25 bin sürü yöneticisine ihtiyaç var” dedi.Türkiye’nin, Doğu Karadeniz Bölgesi dışında genel olarak kurak bir ülke olduğunu dikkat çeken müsteşar, tarım politikalarının bu gerçeği göz önüne alarak hazırlanması gerektiğine dikkat çekti.

Türkiye’de büyükbaş hayvan yetiştirmenin her zaman sıkıntılı olacağını ifade eden Mirmahmutoğulları, “Türkiye, maliyetleri itibariyle ucuz et ve süt üretecek bir coğrafya değil. Buna rağmen elbette büyükbaş hayvancılıktan vazgeçmiyoruz. Melez ve yerli büyükbaş hayvan ırklarını et tipi popülasyona dönüştürüyoruz. Bu yıl içinde bunun için ciddi bir destek kampanyası başlatacağız. Kampanyanın meyvelerini 3 yıl sonra toplamaya başlayacağız. Bakanlık olarak koyunculuğa da çok ciddi destek veriyoruz. Koyunculuğunun önünde en büyük engel, sürü yönetimi. Bu nedenle çobanları devlet memuru haline getirerek sektörü de güvence altına alıyoruz” diye konuştu.

Cari açığa en büyük desteği tarım sanayii verecek
İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, süt üretiminde 2023 hedefini 23 milyon ton, ihracat hedefini ise 1 milyar dolar olarak açıkladıklarında, pek çok kişinin bıyık altından kendilerine güldüğünü hatırlatarak, “Şükürler olsun ki bugün 17 milyon ton sütümüz yerde kalmıyor. 2014’e geldiğimizde, 2023 hedeflerine rahatlıkla ulaşabileceğimizi söyleyebilirim. Doğru politikalarla sanayinin önündeki engelleri kaldıracağımız ortaya çıkıyor” dedi. Türk sanayicisi olarak kendi sınırları içinde kalan değil, bölgesini ve tüm dünyayı besleyen bir yapıya dönüşmek istediklerini ifade eden Bahçıvan, “Başkan olarak sanayi şemsiyesini temsil etsem de cari açık belasına kendi imkanları ile en güçlü desteği tarım sanayii verecek. Çünkü tarımsal üretimde tamamen yerli malı kullanılıyor” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 17 Ocak 2014, 16:00

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52