Kırmızı ette zam şoku yaşanıyor

Karkas kilogram fiyatı 20 Aralık'ta 16 lira olan kırmızı etin fiyatı, daha bir ay geçmeden 17.50 liraya fırladı.

Kırmızı ette zam şoku yaşanıyor

Emin Et Başkanı Emin Arslan, tüketimin düşmesine rağmen fiyatların arttığını söyledi. Piyasada hayvan kalmadığını dile getiren Arslan, "Kurban Bayramı'nda zaten hayvanlar kesildi. Hemen arkasından aralık ayında besicilerin kredi geri ödemeleri olduğu için hayvanlar yine kombinalara gönderildi. Aynı dönem, 2014'te desteklerin kalkacağı söylentileri çıkınca çiftçi, elindeki hayvaları da kesime gönderdi; hayvan kalmadı" dedi. 20 Aralık'ta karkas etin kilogram fiyatı 16 lirayken tüketiciye ulaşan kuşbaşı fiyatının 28 lira olduğunu kaydeden Arslan, bu fiyatın 32 liraya çıktığını söyledi.

Hünkar Çiftliği'nin sahibi Eşref Şekerli, siyasi gerilimin tüketicinin alımlarını düşürdüğünü dile getirdi. Şekerli, şu anda sadece otel ve yemek şirketlerine toptan satışların sürdüğünü belirtti.

TÜKETİMDE % 40 DÜŞÜŞ
Şekerli, "Tüketimde en az yüzde 40 azalma var. Tüketim azken bile fiyatlar artarken, tüketici satın almaya başladığında fiyat nereye gidecek bilemiyoruz. Öte yandan kanola, soya küspesi ile mısır gibi yemler tamamen ithal. 15-20 gün içinde et fiyatında 1 liralık artış daha olur" diye konuştu.

1 LİRA DAHA ZAM YOLDA
Sektör yeterli hayvan olmadığını belirterek 1 lira daha zam beklerken, karkastaki 1 liralık artışın tüketiciye 3 lira olarak yansıdığını söylediler.

ETİN FİYATI GERÇEKTE 18.15 TL OLMASI LAZIM
Şahbazlar Çiftliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şahbaz, üreticinin devam edebilmesi için karkasın kilogram fiyatının 18.15 lira olması gerektiğini söyledi. Şu anda üretim maliyetinin 16.50 lira olduğunu belirten Şahbaz, "1 yılda dolar yüzde 20, Euro yüzde 25 artmış; faiz yüzde 12 kazandırmış. Bizim 1 yılda kazandığımız para, yüzde 7.5 arttı. Hayvancılık yatırımları azalıyor. Buraya yatıracağımıza parayı bankaya koysak daha çok kazanırdık. Çifliği, şu anda yüzde 45 kapasiteyle çalıştırıyoruz" dedi.

4 lira değil 1 lira zam yapıldı

Bu arada, Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Tunç,"Üretici bazında 50 kuruş ile 1 lira arasında değişen bir zam yapıldı ancak basında çıktığı gibi 4 liralık bir zam söz konusu değil" dedi.

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Bülent Tunç, kırmızı et fiyatlarına 4 lira civarında zam yapıldığı iddialarına ilişkin, "Üretici bazında 50 kuruş ile 1 lira arasında değişen bir zam yapıldı ancak basında çıktığı gibi 4 liralık bir zam söz konusu değil" dedi. 

Bülent Tunç, yaptığı açıklamada, bazı basın organlarında kırmızı ete 4 liralık zam yapıldığına ilişkin haberlerin servis edildiğini ancak bunun gerçeği yansıtmadığını belirtti. 

Kırmızı ette sadece üretici bazında fiyat artışı yapıldığını vurgulayan Tunç, "Enflasyon oranını geçmeyecek şekilde bir fiyat artışı yapıldı. Şu anda yem girdilerinde de bir fiyat artışı var zaten. Bu nedenle üretici bazında 50 kuruş ile 1 lira arasında değişen bir zam yapıldı ancak basında çıktığı gibi 4 liralık bir zam söz konusu değil" ifadesini kullandı.

Tunç, enflasyon rakamları ve yem girdilerinin bu zamda etkili olduğunu belirterek, "Kırmızı etin üreticiden çıkış fiyatında bir zam yapıldı sadece. Üretim yapan insanın kar yapabilmesi için gereken bir durum. Zam oranını yüksek göstermek piyasayı speküle etmektir. Halkımız, bu konuda dikkatli olmalı. 50 kuruş ila 1 lira arasında bir zam var ve bunun üstünde bir durum yok. Market fiyatlarında değil, üretici fiyatlarında bir zam yapıldı" diye konuştu. 

Üretici fiyatlarına yapılan zammın, market fiyatlarına nasıl yansıyacağını bilemediklerini anlatan Tunç, "Marketteki fiyatlar zaten tavan noktasında. Marketteki ürünlere yapılacak zam da 50 kuruş ile 1 lirayı geçmemeli. Fazla bir fiyat artışı olmamalı. Üretici fiyatındaki zam, düşük miktarda. Market fiyatlarına yüksek yansıyabilir. Bu konuda herkes dikkatli olmalı. 4 liralık bir fiyat artışı kesinlikle yok" dedi.

Güncelleme Tarihi: 17 Ocak 2014, 16:20

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52