Bu ilçe organik tarım ile kalkınacak

Yozgat’ın Akdağmadeni ilçesinde organik tarım bitkisi olan Kapari bitkisinin yetiştiriciliği ve ekonomik faydaları hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Bu ilçe organik tarım ile kalkınacak

Yozgat’ın Akdağmadeni ilçesinde organik tarım bitkisi olan Kapari bitkisinin yetiştiriciliği ve ekonomik faydaları hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Akdağmadeni Öğretmen Evi Konferans Salonu'nda düzenlenen bilgilendirme toplantısına, Akdağmadeni Kaymakamı Ahmet Yıldız, AK Parti İlçe Başkanı Önder Gürel, İlçe Tarım ve Gıda Müdürü Ayşe Özer, Ziraat Odası Başkanı Eyyup Elmalı Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Fatih Kara muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

Toplantıda konuşan İlçe Kaymakamı Ahmet Yıldız, bölge çiftçisi Kapari bitkisi ile organik tarım yapabilir ve daha yüksek ekonomik girdi sağlayabileceğini söyledi. Devletimiz bir kişi iş kurmak istiyorsa kredi verebiliyor karşılıksız yardımların yapıldığına değinen Kaymakam Yıldız, “ Devlet aynı zaman da meslek öğretebiliyor, yeter ki sizler iş kurun devlet size her imkanı sunuyor. İlçemiz tarım ve hayvancılığa dayanan bir ekonomiye sahip olduğunda tarım ve hayvancılığın gelişmesi gerekiyor” diye Konuştu.

Toplantıda konuşan Kapari Bitkisi alım garantisi veren yüklenici firma yetkilisi Müfit Daştan, anavatanı Türkiye ve Akdeniz Bölgesi olan Kapari İç Anadolu Bölgesinde de yetiştiğini belirterek, “Fidesi bir sefer dikildi mi 300 sene ürün veriyor bakımı kolay 1600 rakıma kadar kıraç, çorak toprakları seviyor. Kapari bitkisi çiftçiye ekonomik katkı sağlıyor. Kaparinin dal uçları, tomurcukları, meyveleri gıda sektöründe, yaprakları sertleşmiş dalları, kökleri de ilaç, boya ve kozmetik sanayinde kullanılıyor. Biz firma olarak bu ürünü Özbekistan ve Kırgızistan’dan ithal ediyoruz ben istiyorum ki Akdağmadeni topraklarında yetişsin ve buradan alalım” dedi

Daştan, Kapari bitkisi tıbbı ve aromatik bitkiler sınıfına girdiğinden dolayı Kırsal kalkınma destekleri ile desteklendiğine değinerek, “Kapari bitkisi organik tarıma elverişli 7. Bölge olan Yozgat ve çevresi için ideal bir bitkidir. Dikilen fidanların çevresi yabani hayvanlara karşı çitleniyor. Alım garantisi veren firmamız kilosunu en az 1 dolardan alıyor, maksimum 30 gün içinde ödemesi yapılıyor” ifadelerini kullandı.
iha.com.tr

Güncelleme Tarihi: 23 Ocak 2014, 17:38

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52