500 yıllık gelenek heyecanı

Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali'nde saçılacak 5 ton mesir macununun karılmasına başlandığı açıklandı.

500 yıllık gelenek heyecanı

Bu yıl 474. kez düzenlenecek Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali'nde saçılacak 5 ton mesir macununun karılmasına başlandı.

Yavuz Sultan Selim'in eşi Ayşe Hafsa Sultan hastalanınca dönemin ünlü ve başarılı hekimi Merkez Efendi tarafından 41 çeşit baharat ve şifalı otların karışımıyla hazırlanan, "şifalı" olması üzerine halka da dağıtılmaya başlanan mesir macununun karılmasına 474. kez başlandı.

Manisa'yı Mesir'i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, bu yıl 474. kez düzenlenecek Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali'nde saçılacak 5 ton mesir macununun karılmasına başlandığını belirtti.

Festival hazırlıklarının ocak ayı itibariyle hızlandığını, Geleneksel Mesir Karma Töreninin aslına uygun olarak 21 Mart tarihinde yapılacağını anlatan Tanık, saçım töreninin seçim yasaklarına rastlaması ve geleneğin seçimin gölgesinde kalmaması amacıyla 22-27 Nisan 2014 tarihlerinde gerçekleştirileceğini söyledi.

Derneğin imalathanesinde kadınların görev yaptığını ve macuna erkek eli değmeden hazırlandığını kaydeden Tanık, saçılacak mesir macununun karımına imalathanelerinde başlandığını belirtti.

5 ton mesir macununun, imalathanede çalışan yaklaşık 20 kadın tarafından, makine kullanılmadan elle yapıldığını ve üretime erkek eli değmeden, geleneğe en uygun şekilde hazırlandığını kaydeden Tanık, bu yıl festivalde Sultan Cami kubbe ve şerefelerinden yine 5 ton mesir macununun halka saçılacağını ifade etti.

2012 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girmesiyle mesir macunu ve festivalinin tanınırlığı fazlalaştığını vurgulayan Tanık, mesir macununa yurt içinden ve yurt dışından oldukça fazla talep olduğunu kaydetti.

Tanık, yurt içinden gelen taleplerin yanı sıra yurt dışından da taleplerin arttığına dikkati çekerek, 2013 yılında Almanya, Hollanda ve Avusturya'ya mesir macunu ihraç ettiklerini, değişik ülkelerden de taleplerin gelmeye başladığını sözlerine ekledi.

Güncelleme Tarihi: 23 Ocak 2014, 16:27

Selami Türkoğlu

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52