Dağı delip doğal patates deposu yaptılar

Konya Şeker tarafından, Konya'da bir dağın delinmesiyle oluşturulan doğal patates deposunun tamamlanan bölümlerine eylül ayı sonundan itibaren 3 bin tona yakın patates yerleştirildiği bildirildi.

Dağı delip doğal patates deposu yaptılar
Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Konya Şeker doğal patates deposunu oluşturmak için nisan ayında Konya-Seydişehir karayolu 45. kilometresi Erenkaya mevkiinde doğal depo yapımına uygun kaya yapısına sahip, dağda tünel açma ve koridor oluşturma çalışmalarına başladıklarını söyledi.

Seydibey Tesislerinde işleyecekleri patatesi sıfır enerji maliyetiyle depolamalarını sağlayarak girdi maliyetlerini aşağıya çekecek, bölgenin en büyük doğal deposunu Konya'ya kazandırmaya çalıştıklarını anlatan Konuk, doğal deponun, 165 metre uzunluğa, 65 metre genişliğe sahip olduğunu belirtti.

10 bin ton kapasiteli doğal saklama deposunun, bir yıldan az bir sürede tamamlanacağını ifade eden Konuk, mağaranın içindeki doğal sıcaklığın ve nem avantajlarının ürünün çürümesini engellediğini, bunun yanı sıra en son teknolojiye sahip havalandırma ve soğutma sistemlerinin de ürünün bozulmadan saklanmasını sağladığına dikkati çekti.

''Bu tip kaya yapısına sahip ilk depo''

Mağaranın kapasitesinin önümüzdeki yıl iki katına çıkarılacağına da değinen Konuk, ''Bizim doğal depo projemiz, bu tip kaya yapısına sahip ilk depo olma özelliğini taşıyor. Ülkemizde küçük kapasiteli doğal depoların örnekleri var, onlar da sadece Nevşehir bölgesinde mevcut ve bizimkinden farklı olarak volkanik kaya içerisine yapılmış depolar'' diye konuştu.

Maliyet avantajlarının dışında, deponun işletme giderlerinin de çok düşük olacağını vurgulayan Konuk, şunları kaydetti:

''Doğal depo üç ayrı tünelden oluşmaktadır. Birisi havalandırma, ikisi de ürün depolama tüneli olarak kullanılmaktadır. Her iki ana koridorda toplamda 22 ürün depolama galerisi mevcuttur. Tünellerin uzunluğu 126 metre, genişliği ise 6 metredir. Ürün depolanan galerilerin uzunluğu 23 metre, genişliği ise 6 metredir. Doğal mağaranın yapımı tamamlanmış bölümlerine, eylül ayı sonlarına doğru 3 bin tona yakın patates depolandı.''

Konuk, patates deposu olarak kullanılmak üzere yapılan deponun, patates depolama dönemleri dışında da kullanılacağını ve atıl kalmayacağını belirterek, burasının depo olarak kullanılacağı sezon sona erdikten sonra ziraat makineleri için bir ambar ve bakım-onarım atölyesi olarak işlevini sürdüreceğini sözlerine ekledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52