Sakız ağaçları klonlanacak

Falım ve TEMA Vakfı, 3 yıldır birlikte yürüttüğü ‘Sakız Ağaçlarına Sevgi Aşılıyoruz’ projesinde ağaçları klonlama yöntemine de başvuracak.

Sakız ağaçları klonlanacak
TEMA ile yürütülen projeyi 2016 yılına kadar uzattıklarını söyleyen Kraft Türkiye Genel Müdürü Kostas Vlachos, “Kraft olarak sakız ağaçlarına aşık olduk.2008 yılından bu yana koruma altına aldığımız sakız ağaçlarının yanına, klonlayacağımız fidanları da ekleyerek 4 bin ağaçlık bir park oluşturacağız” dedi.

Sakız ağacı kültür mirası

Sakız ağacının binlerce yıllık bir geleneği peşinden sürükleyen özel bir tür olduğunu belirten Vlachos, şöyle konuştu: “Türkiye, önemli operasyon merkezlerimizden bir tanesi. Falım markamız Türkiye’nin 1000 yıllık sakız çiğneme alışkanlığını modernize ediyor. Bu projeyi çocuğumuz gibi görüyoruz. Bu proje yalnızca Çeşme Yarımadası’nın değil, Türkiye’nin projesi.”

Damla sakızı ithal ediyoruz

Ağaçları klonlama yöntemi ile 100 ağaçtan 1000 ağaç elde edeceklerini anlatan Tema Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Deniz Ataç da, şunları söyledi:

“Türkiye damla sakızı ihtiyacını ithalatla karşılıyor. Dünyada bu konuda en büyük üretici olan Yunanistan’ın Sakız Adası’ndaki üretim, artan talebe rağmen düşüyor. Sakız adası üretiminin yüzde 65’ini ihraç ediyor. Türkiye de ağaçlarını çoğaltırsa bu konuda da rekabetini artıracak. Ancak üretime başlayabilmemiz için en az 15 yıl gerekiyor. Şu anda adadaki sakız üreticilerinden oluşan kooperatifin verdiği bilgilere göre üretimin kilo fiyatı 111 Euro’ya satılıyor. Ancak sakızın yarım kilosunun fiyatı piyasada 165 dolara kadar çıkıyor. Proje belli bir noktaya geldikten sonra sakız üretiminde de Yunanistan ile ortak üretimi düşünebiliriz.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52