Hububat ticareti merkezi olabiliriz

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye'nin, bulunduğu coğrafyada hububat ticaretinin üssü olabileceğini belirtti.

Hububat ticareti merkezi olabiliriz
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye'nin, bulunduğu coğrafyada hububat ticaretinin üssü olabileceğini belirterek, potansiyelin kullanması halinde 25 milyon ton buğday üretilebilineceğini, bu rakamın da Türkiye'yi ihracatçı ülke konumuna getirebileceğini bildirdi.

Bayraktar yaptığı yazılı açıklamada, yeni sezonda hedeflerini ''kalite'' olarak belirlediklerini belirterek, hububatta yeni sezon için hedeflerinin ve sloganlarının ''Daha kaliteli üretim, daha fazla kazanç'' olduğunu ifade etti.

Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) buğday alımlarında bu yıl önemli değişiklikler yaptığını hatırlatan Bayraktar, bu yıl ilk kez fiziksel analiz yanında kimyasal analiz de yaparak, protein oranını baz alarak alım yapılmasının, kaliteli üretimin teşvik edilmesi açısından önemli bir adım olduğunu kaydetti.

Bu adımın yanında, yüksek verim ve kaliteli ürün için çiftçinin de doğru yönlendirilmeye ihtiyacı bulunduğunu aktaran Bayraktar, bunun için eğitim çalışmalarına büyük ağırlık verdiklerini bildirdi.

Buğdayda kalite ve verime etkisi büyük olan tohumluk için Türkiye'de tohumluk gençleştirme çalışmalarına ihtiyaç olduğunun altını çizen Bayraktar, şöyle devam etti:

''TMO'nun yeni alım sistemine göre çiftçimizin yüksek proteinli ve bölgesine uygun çeşitlere yönlendirilmesi gerekmektedir. Protein oranı yüksek çeşitlerin ekimi yanında yetiştirme tekniklerinin göz ardı edilmemesi ve bu konuya üreticilerimizin gerekli hassasiyeti göstermesi de lazım.

Yaşanan süreç, buğdayın bundan sonra çeşit değil kalite özelliklerine göre fiyat bulacağını göstermektedir.

Bu durumda çiftçiyi yönlendirmek, bilgilendirmek ve kaliteli üretimin en önemli unsurlardan birisi olan doğru tohum seçimini sağlamak, kaliteli tohuma erişimi kolaylaştırmak gerekmektedir. Halihazırda ülkemizde 540 bin ton tohumluk ihtiyacı bulunmaktadır.''

''Buğdayda dışa bağımlılıktan kurtulmamız gerekmektedir''

Türkiye'de ekili-dikili tarım alanlarının yaklaşık yüzde 50'sinde hububat, bunun üçte birinde de sadece buğday üretildiğini belirten Bayraktar, buğday başta olmak üzere hububat ürünlerinin, Türkiye için hem ekonomik ve hem de sosyal açıdan taşıdığı önemin büyük olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin, bulunduğu coğrafyada hububat ticaretinin üssü olabileceğini vurgulayan Bayraktar, açıklamasını şöyle tamamladı:

''Ancak bunun için gelişen dünya piyasalarına uygun yapılanmanın sağlanması ve kaliteli üretim esastır. Genç bir nüfusa sahip olan ülkemizde artan nüfusa paralel üretim artışının sağlanması, ülkemiz ihtiyacının karşılanması önceliğimizdir.

Türkiye, üretimi artırma yönünde bir an önce tedbirlerini almalıdır. Buğdayda dışa bağımlılıktan kurtulmamız gerekmektedir. Ülkemizde buğday ekim alanlarının yeniden 9,4 milyon hektara çıkması halinde bugünkü verimle üretim rakamımız 22,2 milyon tona ulaşacaktır.

Sertifikalı tohumluk kullanımının yaygınlaşması, zamanında ve yeterli gübreyle üretim rakamımızı yüzde 10 daha artırma şansımız vardır. Türkiye potansiyelini kullanması halinde 25 milyon ton buğday üretebilir. Bu rakam ülkemizi, bırakın kendine yeterliliği, ihracatçı ülke konumuna getirir.''

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner50

banner52